De werknemer ook voor de lange termijn motiveren

2 juni 2017 | Door redactie

Slecht gemotiveerde werknemers presteren minder goed. Het is daarom in het belang van de organisatie om daar iets aan te doen. Hoewel motivatie vanuit de werknemer zelf moet komen, zijn er manieren om de motivatie van werknemers aan te wakkeren.

Als werknemers zich gewaardeerd voelen is de kans groot dat zij zich meer zullen inzetten. De leidinggevende kan werknemers motiveren (e-learning) door ze persoonlijke aandacht te geven en ze te inspireren met een overtuigende visie. Zij zullen zich daardoor meer betrokken voelen als de leidinggevende hen ondersteunt en feedback geeft (e-learning). Hiermee spreekt de leidinggevende de intrinsieke motivatie aan en dat houdt werknemers voor de lange termijn gemotiveerd.

Het takenpakket interessant houden

De leidinggevende kan met zijn leiderschapsstijl (tool) invloed uitoefenen op de motivatie van zijn werknemers, maar het takenpakket van de werknemer speelt ook een belangrijke rol in zijn motivatie. De leidinggevende doet er daarom goed aan om erop toe te zien dat de werknemer eigen verantwoordelijkheden heeft en voldoende intellectueel en creatief wordt uitgedaagd. Een werknemer die zijn ei kwijt kan en zich verantwoordelijk voelt voor het eindresultaat zal namelijk eerder een stapje extra zetten.

Bijlagen bij dit bericht

Motiveren
E-learning | VideoCollege 14 minuten
Feedback geven
E-learning | VideoCollege 11 minuten