Drie valkuilen bij het leiden van een nieuw team

28 november 2018 | Door redactie

De stap naar het leiden van een nieuw team gaat gepaard met groeipijnen. Zowel de leidinggevende als de werknemers moeten namelijk aan elkaar wennen. Het is raadzaam om niet meteen de eigen leiderschapsstijl in de praktijk te brengen. Het team is immers nog gewend aan dat van de vorige manager. Wat zijn de andere valkuilen voor de nieuwe leidinggevende?

Het kost tijd voordat een manager en een team op elkaar zijn ingespeeld. Zodra een leidinggevende een nieuw team onder zijn hoede krijgt (tool), kan hij het beste niet te hard van stapel lopen. Volgens Harvard Business Review zijn er drie bekende valkuilen die de manager moet ontwijken:

  • Proberen vrienden te worden. In plaats daarvan zou de manager een duidelijke leider moeten zijn. Een empathische manager is prettig, maar het kan verwarrend zijn voor werknemers als hun manager vooral aandacht schenkt aan het creëren van een vriendschappelijke sfeer (tool).
  • Gefrustreerd raken over de kwaliteit van het werk van het nieuwe team. Het team werkt nog naar de verwachtingen van de vorige manager, die mogelijk weg is gegaan vanwege de slechte teamprestaties. Als de nieuwe leidinggevende de lat hoger wil leggen, moet hij het team daarmee helpen. Boos worden zal een averechts effect hebben en het team juist demotiveren.
  • Meteen vertrouwen verwachten van het nieuwe team. Teamleden hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe manager en zijn manier van werken. Pas als zij zien hoe de manager omgaat met lastige situaties, zal het team zich makkelijker openstellen en hem vertrouwen.

Kortom, met empathie en geduld komt een manager het verst bij zijn nieuwe team.