Driedimensionale leidinggevenden inspireren en motiveren

3 april 2024 | Door redactie

Om inspirerend te zijn en te blijven voor werknemers, zouden leidinggevenden niet moeten streven naar het perfecte plaatje. Juist door zichzelf te zijn, kunnen leidinggevenden werknemers geboeid houden, ook na jarenlange samenwerking.

Een manager zal gedurende zijn carrière willen schaven aan zijn leiderschapsstijl, maar zodra hij zijn draai heeft gevonden, kan hij zijn rol toch eendimensionaal gaan uitvoeren. Zijn leiderschapsstijl is dan voorspelbaar geworden en daardoor minder overtuigend en inspirerend voor werknemers (artikel). In het ergste geval leidt het tot stilstand van een afdeling en dat is uiteindelijk niet gunstig voor de organisatie. De huidige markt is immers continu in beweging. Door meer zichzelf te zijn in plaats van te streven naar de ideale leidinggevende, kan de manager zijn rol meer diepgang geven.

Het masker laten zakken

Er zijn nog andere manieren die de manager kunnen helpen om een driedimensionale leidinggevende te zijn die zijn werknemers continu weet te inspireren en motiveren (artikel). Bijvoorbeeld door:

  • zijn gezicht te laten zien op de werkvloer en mee te lunchen of naar de betreffende afdeling te lopen bij vragen;
  • niet continu een ’pokerface’ te houden en wel te laten zien dat hij boos of blij is;
  • zaken niet op zijn beloop te laten gaan als er iets gaat veranderen, maar de nieuwe aanpak juist te bespreken;
  • af en toe uit de band te springen en werknemers te verrassen, zowel persoonlijk als collectief, door successen te vieren. Creativiteit zorgt dan voor een extra motivatieboost;
  • persoonlijke zaken te delen, zoals herinneringen of activiteiten, op een manier die impact heeft op werknemers. Dit draagt bij aan een authentiek beeld van de manager zelf.