Druk de hoge werkdruk snel de kop in

19 november 2012 | Door redactie

Werknemers die onder een hoge werkdruk werken, ervaren vaak lichamelijke en psychische klachten. Deze werknemers verzuimen ook vaker. FNV Bondgenoten lanceerde onlangs de campagne ‘Druk de werkdruk’, waarmee de vakbond de te hoge werkdruk in sommige sectoren wil aanpakken.

Uit onderzoek van FNV Bondgenoten blijkt dat ongeveer de helft van de werknemers vaak of regelmatig onder hoge tijdsdruk werkt. Hierdoor kunnen ze hun werk niet naar behoren afkrijgen en leiden ze onder chronische vermoeidheid of stress. Dit komt hun motivatie en gezondheid niet ten goede. Vooral in supermarkten, bij banken, verzekeraars, in de ICT en het vervoer komt dit veelvuldig voor. En werkstress blijkt de belangrijkste reden voor ziekteverzuim te zijn.

Tips voor het aanpakken van een hoge werkdruk

FNV Bondgenoten wil dat werknemers weer onder een normale tijdsdruk gaan werken, zodat ze hun werk kunnen afronden en kwaliteit kunnen leveren. Dit zorgt voor meer motivatie en plezier in het werk. Met de campagne ‘Druk de werkdruk’ wil FNV Bondgenoten dit probleem onder de aandacht brengen.
Op de website van de campagne kunnen werknemers een sneltest invullen, waardoor ze weten of hun werkdruk in orde of ongezond hoog is. De website biedt verder informatie over de oorzaken en gevolgen van werkdruk, over wet- en regelgeving omtrent psychosociale arbeidsbelasting en uiteraard tips om de te hoge werkdruk aan te pakken.