Gamen op het werk kan productiever maken

12 november 2018 | Door redactie

Gamen onder werktijd klinkt als een manier om snel ontslagen te worden. Toch maakt een (computer)spel spelen juist productiever. Het traint het geheugen en helpt de focus weer terug te brengen. Geheugentrainers zijn daarbij populair, maar ook het spelen van een spelletje als Solitaire helpt.

Door het spelen van tijd-gerelateerde games of geheugentrainers worden vaardigheden als focus, verwerkingssnelheid en cognitieve flexibiliteit geoefend. Dit wordt het meest gestimuleerd als competitie of tijdsdruk onderdeel zijn van het spel. Daarnaast kan een lastig vraagstuk op het werk door te gamen even losgelaten worden. Vaak komen daarna de beste ideeën naar boven borrelen. Ook kan het spelen van een computergame of een echt spel medewerkers helpen omgaan met stressvolle of saaie klussen.

Uitlaatklep

Er zijn bedrijven die dit al stimuleren op de werkvloer en een tafeltennistafel of tafelvoetbal hebben staan. Gebruik daarvan is dan niet alleen bedoeld voor de pauzes (tool). Werknemers kunnen zich op die manier even uitleven met een intensief spel wanneer zij onder werktijd behoefte hebben aan een uitlaatklep. Diverse onderzoekers, onder andere de Utrechtse professor Goldstein (geaffilieerd onderzoeker) en de Amerikaan Christopher Ferguson (psychologie aan de Stetson-universiteit in Florida), stellen dat het onder werktijd spelen van een spelletje positieve effecten kan hebben, onder andere voor de productiviteit.