Hooggevoelige werknemers zijn waardevol

20 juni 2016 | Door redactie

Volgens psychologen is ruim 15%-20% van de bevolking hooggevoelig. Werkgevers doen er verstandig aan om rekening te houden met hoogsensitieve werknemers. Zo is werken in een kantoortuin voor de meeste hooggevoelige werknemers geen pretje en kan het tot overspannenheid leiden.

Het werken in een kantoortuin kent een aantal nadelen. Voor hooggevoelige werknemers, zijn die nadelen echter extra groot. Door de overgevoeligheid voor prikkels, kost het hen nóg meer moeite om zich af te sluiten voor de omgeving en zich te concentreren. Ze raken snel overprikkeld door de overlegjes tussen collega’s, telefoongesprekken en typegeluiden die constant op de achtergrond hoorbaar zijn. Uiteindelijk kunnen ze hierdoor zelfs overspannen raken wat kan leiden tot ziekteverzuim.

Hooggevoelige werknemers moeten zich kunnen terugtrekken

Het is voor  werkgevers de moeite waard om rekening te houden met hoogsensitieve werknemers. Vaak beschikken ze over eigenschappen die werkgevers erg waarderen, denk aan: goed overzicht hebben, creatief zijn, een groot empathisch vermogen hebben en oplossingsgericht zijn. Hooggevoelige werknemers blinken hierdoor vaak uit in adviesfuncties en leidinggevende functies.
Vooral als de drukte en bijbehorende stress (tool) toenemen, is het belangrijk dat hooggevoelige werknemers zich kunnen terugtrekken zodat ze zich beter kunnen concentreren. Een aparte werkplek en thuiswerken kunnen dan uitkomst bieden.