Houd het kerstpakket in ere!

20 december 2012 | Door redactie

Moet ook uw organisatie de broekriem strakker aanhalen, dan zult u eventueel overbodige luxe als eerste willen schrappen. Het kerstpakket zou daarvan een voorbeeld kunnen zijn. U bent tenslotte niet verplicht uw medewerkers een kerstpakket te schenken en ze hebben het ook niet nodig om hun werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Of toch wel?

Moet u bezuinigen binnen uw organisatie, dan is het niet verstandig het kerstpakket te schrappen. Daarmee zet u namelijk ook gelijk een streep door de motivatie van uw medewerkers. Uw medewerkers beschouwen het kerstgeschenk als een schouderklopje. Ze zien het als teken dat u tevreden bent over hun prestaties en inzet van het afgelopen jaar. Geeft u ineens geen kerstpakket meer, dan zullen uw medewerkers dat opvatten als een signaal dat ze het niet goed gedaan hebben. Daardoor zal hun motivatie afnemen en zullen ze niet meer zo snel bereid zijn extra inzet te tonen. Op de lange termijn kost dat uw organisatie waarschijnlijk meer dan  wanneer u uw medewerkers gewoon een kerstgeschenk geeft. 

Het mag ook en kleinigheidje zijn

Het is niet nodig om geld over de balk te smijten om een kerstpakket te schenken. Het mag ook een kleinigheidje zijn. Het gaat erom dat u uw medewerkers laat zien dat er aan hen gedacht is. Is het geschenk kleiner dan ze gewend zijn, leg dan uit wat daarvan de reden is en dat ook u het graag anders zou zien. Uw medewerkers zullen daar meer begrip voor hebben dan u ze gewoon met lege handen laat staan.