Inspirerende werkplek en leider bevorderen motivatie

12 juni 2019 | Door redactie

Werknemers blijven gemotiveerd als hun leidinggevende een inspirerende visie heeft, een voorbeeldrol vervult en kansen biedt voor ontwikkeling. Is de motivatie en betrokkenheid van werknemers tot het nulpunt gedaald, dan ligt dat mogelijk aan de leidinggevende en zijn leiderschap.

Gelukkige werknemers zijn onmisbaar voor goede resultaten en tevreden klanten. Werknemers functioneren (tool) het beste als zij zich gehoord voelen. De leidinggevende kan daar het volgende voor doen:

  • werknemers de ruimte geven om fouten te maken;
  • werknemers mogelijkheden bieden om nieuwe uitdagingen aan te gaan; en
  • een empathisch gesprek aangaan met werknemers.

Door werknemers het werk op hun eigen manier te laten doen en vertrouwen te tonen – en dit vertrouwen uit te spreken – kan de leidinggevende de productiviteit van zijn team of afdeling verbeteren.

Kantoor moet passen bij organisatiewaarden

De fysieke werkplek is ook een niet te onderschatten factor op het werkgeluk en de motivatie van werknemers. Een inspirerend kantoor (tool) draagt namelijk bij aan de interactie, gezondheid en productiviteit. Dit betekent niet dat elke organisatie een tafeltennistafel moet neerzetten, want het kantoor moet wel in dezelfde lijn liggen als de organisatiewaarden en de behoeften van werknemers. Een gezellige koffiehoek of stilteplekken kunnen net zo goed zorgen voor een inspirerend kantoor.

Bijlagen bij dit bericht

Motiveren
E-learning | VideoCollege 14 minuten