Klaar voor de start van het WK Voetbal 2022?

16 november 2022 | Door redactie

Of het merendeel van de werknemers nu voetbalfan is of niet, feit is dat het WK Voetbal 2022 in Qatar op 20 november van start gaat. In veel organisaties zal het wereldkampioenschap voetbal dan ook over de tong gaan.

Het WK Voetbal 2022 in Qatar is niet zonder controverse. Wellicht zijn er werknemers die vanwege de berichtgeving rond de arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions besluiten om het WK links te laten liggen. Andere werknemers zullen het belang van de sport en het verbindende aspect van een wereldkampioenschap voorop willen stellen. Een discussie op de werkvloer over mensenrechten in het algemeen en het al dan niet boycotten van het WK in het bijzonder is dan ook niet uitgesloten. Leidinggevenden moeten er rekening mee houden dat er nogal uiteenlopende meningen over tafel kunnen vliegen.

Geen kleine oogjes door Qatar

Vorige edities van het WK Voetbal zorgden door het tijdsverschil met het gastland (zoals het WK 2014 in Brazilië) nog wel eens voor nachtelijke kijktaferelen bij Nederlandse fans. Dit kon kleine oogjes bij sommige werknemers en een verminderde productiviteit op de werkvloer tot gevolg hebben. Dat is bij deze editie van het WK niet het geval: de meeste wedstrijden worden in Nederland ’s middags en ’s avonds uitgezonden.

Alleen derde groepswedstrijd van Nederland

Wil een organisatie het WK Voetbal aangrijpen om de sociale cohesie op de werkvloer te vergroten, dan kan ze ervoor kiezen om werknemers samen op kantoor naar het wel en wee van de Nederlandse ploeg te laten kijken. Een groot scherm en wat hapjes en drankjes erbij zal door voetbalminnende werknemers gewaardeerd worden. Het is verstandig om hiervoor een afgesloten ruimte te zoeken in het kantoorpand. Zoals gezegd, zullen niet alle werknemers om het WK staan te springen en die kunnen dan rustig doorwerken. Het gaat overigens feitelijk om één wedstrijd die binnen de gebruikelijke Nederlandse kantooruren valt: op dinsdag 29 november speelt Nederland om 16.00 uur zijn derde groepswedstrijd tegen gastland Qatar. Mocht Nederland verder komen in het toernooi, dan zullen al deze wedstrijden ’s avonds en/of in het weekend plaatsvinden.

Voetbalpooltjes

Een bekende kantoortraditie is daarnaast het optuigen van een voetbalpool. Dat kan tegenwoordig ook zeer makkelijk digitaal. Als werknemers onderling een pool opzetten, hoeven ze bij winst geen kansspelbelasting te betalen. Maar als de organisatie de pool heeft opgezet waar in principe alle werknemers aan mee mogen doen, kan er wél kansspelbelasting verschuldigd zijn.