Leer loslaten met mindful werken

3 april 2015 | Door redactie

Als werknemers niet hun volle aandacht kunnen geven aan datgene waar zij op een bepaald moment mee bezig zijn, zijn ze niet mindful aan het werk. Dat kan negatieve gevolgen hebben. Hoe leert u werknemers hoe ze wél mindful kunnen werken?

Veel werknemers hebben moeite om hun volledige aandacht te richten op waar ze mee bezig zijn. Ze denken bijvoorbeeld ’s avonds op de bank nog na over het werk dat ze die dag gedaan hebben of de volgende dag moeten gaan doen of ze zijn tijdens het uitvoeren van de ene taak in hun hoofd al bezig met de volgende klussen. Doordat datgene waar ze mee bezig zijn niet hun volle aandacht krijgt, zijn deze werknemers minder productief. De uitdaging is dan om ze met een paar eenvoudige tips te helpen om zich te concentreren op die werkzaamheden die zij op dat moment aan het doen zijn.

Lijstjes maken kan helpen bij focussen

Als een werknemer wil focussen op wat hij aan het doen is, moet hij kunnen loslaten. Wie mindful werkt, houdt zich alleen bezig met wat hij nu aan het doen is en niet met alles wat er nog meer moet gebeuren. Dit zorgt ervoor dat hij geconcentreerd en gericht werkt en daardoor productiever is. Hij laat zich immers niet afleiden en rondt eerst de ene taak af voor hij met de andere begint. Hebben werknemers moeite om zich te concentreren, dan kunt u hen adviseren om:

  • aan het begin van elke werkdag een lijstje te maken en dit af te werken in de volgorde van belangrijkheid;
  • hun telefoon weg te leggen;
  • meldingen van binnenkomende e-mail uit te zetten en alleen op vaste momenten hun e-mail te checken.