Natuurlijk is de leidinggevende aanwezig op de werkborrel of een bedrijfsuitje. Zo komt hij er op een informele manier achter wat er in de organisatie gebeurt en wat werknemers bezighoudt. En de werknemers krijgen de gelegenheid om hem op een andere manier te leren kennen. Maar de leidinggevende moet dan wel opletten op zijn gedrag en het drankgebruik!
Niets is gênanter dan de dag na een bedrijfsfeestje te moeten concluderen dat de leidinggevende zich heeft misdragen. Dan heeft hij de volgende werkdag weer heel wat goed te maken. Zo'n situatie kan hij voorkomen door een persoonlijke gedragscode (tool) te hanteren:
De leidinggevende kan het misschien moeilijk vinden om zich een houding te geven op een borrel. Want zijn rol hierin is dikwijls onduidelijk (artikel). Moet de manager voorop lopen in de polonaise of kan hij zich beter afzijdig houden? Over het algemeen geldt dat een borrel voor werknemers vaak een manier is om stoom af te blazen. Als de leidinggevende er dan bij staat, is dat soms een belemmering. Toch is het slim dat hij zijn gezicht laat zien op een bedrijfsfeestje. Wat veel managers dan ook doen is er in het begin bij zijn (en betalen voor de eerste drankjes) en vervolgens op tijd naar huis gaan.