Leiderschapsstijl bepaalt geluk op de werkvloer

8 maart 2023 | Door redactie

Een fijn salaris, waardering, vrijheden, doorgroeimogelijkheden: om werknemers goed te laten functioneren, moeten ze gelukkig zijn. De leiderschapsstijl die de leidinggevende hanteert, draagt hier in grote mate aan bij.

De leidinggevende bepaalt in hoge mate het geluk van de werknemers. Het zijn niet de omgang met collega’s, de hoogte van het salaris en de inhoud van het werk die de doorslag geven; dat doet de leiderschapsstijl die de leidinggevende hanteert. Een autoritaire en dwingende leiderschapsstijl beïnvloedt de tevredenheid van werknemers negatief. Hoe meer vrijheid en bevoegdheden werknemers hebben en hoe meer zij zich gesteund voelen door de organisatie, hoe beter zij in hun vel zitten. En gelukkige werknemers presteren beter (tool) dan werknemers die ontevreden zijn.

Afstemmen op individuele werknemer

Is de tevredenheid en de productie van het team ondermaats, dan wordt het dus eens tijd om de stijl van leidinggeven kritisch te bekijken. De leidinggevende kan zijn leiderschapsstijl aanpassen en werknemers het werk op hun eigen manier laten doen om de productiviteit en tevredenheid van het team te verbeteren. Uiteraard is het wel van belang dat de mate waarin werknemers vrijheden en bevoegdheden krijgen, afgestemd wordt op de individuele werknemer. 

 

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten