Leiderschapsstijl bepaalt geluk op de werkvloer

14 augustus 2019 | Door redactie

Een fijn salaris, waardering, vrijheden, doorgroeimogelijkheden: om uw medewerkers goed te laten functioneren, moet u ze gelukkig maken. De leiderschapsstijl die u hanteert, draagt hier in grote mate aan bij.

U bepaalt in hoge mate het geluk van uw medewerkers. Het zijn niet de omgang met collega’s, de hoogte van het salaris (tool) en de inhoud van het werk die de doorslag geven; dat doet de leiderschapsstijl die u hanteert. Een autoritaire en dwingende leiderschapsstijl beïnvloedt de tevredenheid van uw medewerkers negatief. Hoe meer vrijheid en bevoegdheden medewerkers hebben en hoe meer zij zich gesteund voelen door de organisatie, hoe beter ze in hun vel zitten. En gelukkige medewerkers presteren beter dan medewerkers die ontevreden zijn.

Afstemmen op individuele medewerker

Vindt u de tevredenheid en de productie van uw team ondermaats, dan wordt het dus eens tijd om uw stijl van leidinggeven (tool) kritisch te bekijken. Uiteraard is het wel van belang dat u de mate waarin u uw medewerkers vrijheden en bevoegdheden geeft, afstemt op de individuele medewerker. Bekijk in onderstaande figuur welke stijl u op dit moment hanteert en welke stijl u eventueel zou kunnen hanteren. U kunt zien welke stijl het beste bij uw team of medewerker past.

 Leiderschapsstijlen