Manager geen superheld, wel diverse vaardigheden gewenst

20 januari 2022 | Door redactie

Beleid uitdragen, delegeren, motiveren, coachen, beoordelen, belonen, en niet te vergeten waar nodig brandjes blussen: het takenpakket van een leidinggevende is zeer divers te noemen. Welke vaardigheden heeft hij hiervoor nodig?

Om al hun taken goed te kunnen uitvoeren, moeten leidinggevenden over verschillende leiderschapsvaardigheden beschikken. Een aantal belangrijke vaardigheden op een rij:

  • Sociale en communicatieve vaardigheden. Omdat leidinggeven vooral om mensen draait, zijn de sociale vaardigheden van het grootste belang. Een manager moet goed kunnen communiceren met zijn medewerkers die allemaal een ander karakter en verschillende achtergrond hebben. De manager moet bovenal weten hoe hij ze moet aanspreken.
  • Inlevingsvermogen. Met een stevige portie inlevingsvermogen kan de manager goed mensen motiveren, iets wat voor leiders bijzonder belangrijk is.
  • Analytisch vermogen. De cognitieve vaardigheden zijn daarnaast van groot belang. Een vaardige leidinggevende moet informatie snel kunnen opnemen, verwerken, toepassen en (re)produceren.
  • Probleemoplossend vermogen. Problemen komen uiteindelijk vaak op de schouders van de leidinggevende terecht. Die moet dan ook over probleemoplossend vermogen beschikken en de vaardigheid hebben om bijvoorbeeld conflicten op te lossen (artikel). Dit vereist doorzettingsvermogen en vaak een flinke dosis creativiteit.

Integriteit en organisatietalent

Daarnaast moet een manager integer zijn. Om het vertrouwen van medewerkers te winnen en te behouden, moet hij duidelijk, consequent en eerlijk zijn. Zonder vertrouwen wordt het moeilijk iets van medewerkers gedaan te krijgen. Ze moeten weten wat ze aan hun leidinggevende hebben en hem in vertrouwen durven nemen zonder dat hij hen daar op afrekent bij een beoordeling (artikel). Daarnaast moet een manager geregeld kritisch naar zichzelf kunnen kijken. Hij moet in staat zijn om zijn eigen functioneren en de samenwerking met anderen objectief te bekijken, erop te reflecteren én te veranderen als dat nodig is. Organisatietalent is tot slot ook geen overbodige luxe. Een volle agenda met meerdere afspraken op één dag is niet vreemd voor een leidinggevende. Hij moet er dan ook voor zorgen dat hij altijd goed voorbereid verschijnt en bijvoorbeeld de vergaderagenda (tool) op orde heeft. Nu klinkt het misschien alsof een gedegen manager een soort superheld moet zijn. Dat is uiteraard ook niet het geval, maar hij kan punten waar het nog wat aan schort natuurlijk wel verder ontwikkelen.

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten