Managers moeten relationeel talent hebben

14 december 2015 | Door redactie

Talent alleen is niet genoeg om goed leiding te kunnen geven. Persoonlijke vaardigheden en het kunnen onderhouden van een goede arbeidsrelatie met werknemers is steeds belangrijker. De persoonlijkheid van managers speelt dus een steeds grotere rol.

Het functioneren en handelen van managers blijken voor werknemers belangrijke redenen te zijn om op zoek te gaan naar een andere baan. Uit internationaal onderzoek van de Chief Executive Board (CEB) onder 18.000 werknemers blijkt dat maar liefst 33% van de deelnemers zijn huidige werkgever zou inruilen voor een andere als ze de garantie zouden krijgen dat ze bij de nieuwe werkgever kunnen samenwerken met een betere leidinggevende. Van de ondervraagde werknemers in Nederland geeft slechts 46% aan echt graag bij zijn huidige werknemers te willen blijven werken.

Gebrek aan individuele aandacht vergroot impact negatieve interactie

Omdat managers steeds vaker leiding geven aan grote groepen werknemers, hebben ze steeds minder tijd en aandacht voor individueel contact. Een negatieve interactie tussen een manager en een werknemer heeft daardoor vaak veel meer impact en kan een goede arbeidsrelatie flink schaden. Het is daarom belangrijk dat managers beschikken over goede persoonlijke vaardigheden die ze in staat stelt een goede arbeidsrelatie met hun werknemers te onderhouden. Ze moeten dus niet alleen over zogenoemd technisch talent maar ook over relationeel talent beschikken. Let hier dus op bij de werving- en selectie van leidinggevenden binnen uw organisatie.

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten