Managers vissen in elkaars vijver voor personeel

13 juli 2022 | Door redactie

De vraag naar personeel blijft stijgen en steeds meer sectoren kampen met een personeelstekort. Voor leidinggevenden is het vinden van personeel lastig en minder mensen dan ooit zijn op zoek naar een andere baan.

Om ervoor te zorgen dat personeel niet overloopt naar de concurrent is het goed dat leidinggevenden investeren in hun huidige werknemers. Het is aantrekkelijk om de werkdruk te verlagen door roosteraanpassingen door te voeren, te zorgen voor een betere werk-privébalans (artikel) en ontwikkelingsmogelijkheden te verhogen door opleidingen te bieden. Het is een optie om dezelfde voordelen die nieuwe werknemers krijgen, zoals een goed salaris, flexibele werktijden of een werkplek dichter bij huis, ook aan het zittende personeel te bieden. Vaste contracten bieden zekerheid en als werknemers tevreden zijn met de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, zullen ze minder snel een andere baan accepteren.

Wisselen van baan

De krapte op de arbeidsmarkt houdt voorlopig aan, terwijl de vraag naar personeel toeneemt (artikel). Het arbeidsaanbod is klein en niet iedereen is actief op zoek naar werk. Een nieuwe werknemer via kennissen of andere netwerken zoeken kwam al eerder voor, maar nog nooit zijn organisaties zo actief als nu in het benaderen van potentiele werknemers. Vooral LinkedIn is een geliefd online netwerk (artikel) om nieuw personeel te vinden. Uit onderzoek van adviesbureau Intelligence Group blijkt dat 38% van de werknemers in het tweede kwartaal van 2022 benaderd is voor een andere baan. Niet iedereen gaat in op het aanbod van een nieuwe werkgever, maar één op de vijf personen is het afgelopen jaar van organisatie gewisseld. Dat aantal is een record ten opzichte van voorgaande jaren.