Mensbeeld heeft invloed op uw functioneren

30 augustus 2012 | Door redactie

Zaken en privé gescheiden houden, lijkt de gouden regel op de werkvloer. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk. U heeft tenslotte een eigen persoonlijkheid die ook doorklinkt in uw functioneren en misschien zelfs in uw stijl van leidinggeven. Bent u zich bijvoorbeeld bewust van de invloed van uw mensbeeld op uw manier van leidinggeven?

Er zijn allerlei vormen van leidinggeven zoals delegeren, overleggen, overtuigen of instrueren. De ene stijl zal u van nature beter liggen dan de andere. Uw mensbeeld speelt echter ook een belangrijke rol bij uw functioneren. Het zegt namelijk iets over de manier waarop u naar uw medewerkers kijkt.

Het Nieuwe Werken is lastig met een negatief mensbeeld

Stel, u gaat ervan uit dat medewerkers nu eenmaal niet meer doen dan strikt noodzakelijk is en dus niet snel de moeite zullen nemen een tandje bij te zetten. Met zo’n mensbeeld zult u waarschijnlijk moeite hebben met Het Nieuwe Werken. Daarbij moet u namelijk de controle uit handen geven en er maar op vertrouwen dat uw medewerkers ook daadwerkelijk met hun werk bezig zijn, ook als ze niet op kantoor werken. Reageert een thuiswerker niet direct op uw mail, dan zult u al snel denken dat hij niet aan het werk is. U zult dit dan misschien zelf willen controleren. Dat kost u dus de nodige tijd en energie.

Een positief mensbeeld gaat uit van vertrouwen

Ga voor uzelf eens na welk mensbeeld u heeft en of dit negatief of positief is. Heeft u een positief mensbeeld, dan zult u erop vertrouwen dat het wel goed zit met de productiviteit van uw medewerkers. U zult dan minder behoefte hebben aan controle en meer tijd om te achterhalen wat de behoeften van uw medewerkers zijn en hoe u hen kunt ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de balans tussen werk en privé.