Met delegeren kunt u lucht creëren

12 juni 2014 | Door redactie

Ligt er een berg werk op uw bord, dan is het tijd om wat zaken te delegeren. U hoeft tenslotte niet altijd alles zelf te doen. Sommige zaken kunt u prima aan een ander overlaten. Zet wel eerst wat zaken op een rijtje en geef uw medewerkers duidelijke instructies.

Om wat lucht in uw agenda te creëren, kunt u werk overdragen. Voordat u enthousiast aan de slag gaat met het delegeren, moet u vaststellen welke taken u overdraagt en aan wie. Vraag uzelf af of de betreffende medewerker voldoende kennis en vaardigheden in huis heeft om de taken uit te voeren. Houd hierbij ook rekening met de bevoegdheden die een medewerker eventueel nodig heeft om de taken uit te kunnen voeren. Uiteraard is het ook belangrijk dat uw medewerker tijd heeft (of kan maken) om uw werk over te nemen.

Duidelijke instructies geven

Heeft u eenmaal bepaald welke taken u overdraagt aan welke medewerkers, dan is het van belang dat u duidelijke instructies geeft. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. De volgende punten helpen u om duidelijke instructies te geven:

  • Bepaal het beginniveau van uw medewerker. Als u te gemakkelijk insteekt, loopt u het risico dat hij afhaakt. Maar als het te moeilijk is, geeft hij het misschien ook op.
  • Vraag u af wat uw medewerker concreet moet kunnen na uw instructie. Wat moet hij weten en welke vaardigheden moet hij onder de knie hebben?
  • Stel uw instructie op als een stappenplan, waarbij u uitlegt hoe uw medewerker een vaardigheid ontwikkelt of hoe een handeling in zijn werk gaat.
  • Demonstreer de handelingen eventueel eerst zelf en laat het uw medewerker daarna doen.
  • Controleer of uw medewerker uw instructie heeft begrepen door tijdens de uitleg regelmatig vragen te stellen.

Bent u Premium-abonnee, dan kunt u een e-learning cursus Delegeren volgen. Slaagt u voor de eindtoets, dan ontvangt u een persoonlijk certificaat per e-mail.