Olympische Spelen niet in Rio maar op het werk

15 augustus 2016 | Door redactie

Werknemers die de Olympische Spelen 2016 te Rio volgen, zullen veel wedstrijden in de nachtelijke uurtjes moeten kijken als gevolg van het tijdsverschil tussen Brazilië en Nederland. Dat kan leiden tot slaapgebrek met verminderd functioneren en productieverlies als gevolg. Hoe kunnen werkgevers en leidinggevenden de schade beperken?

Van 5 tot en met 21 augustus 2016 strijden de beste topsporters om de olympische titels tijdens de Olympische Spelen 2016 in Rio te Brazilië. Vanwege het tijdverschil ­– in Rio is het vijf uur vroeger – vinden veel wedstrijden plaats als het in Nederland nacht is. Veel wedstrijden worden dan ook 's avonds of 's nachts uitgezonden. Werknemers die de Olympische Spelen volgen, kunnen hierdoor wel eens slaapgebrek oplopen met verminderd functioneren of zelfs ziekteverzuim als gevolg.

Flexibele opstelling tijdens de Olympische Spelen

Omdat het productieproces en de werkzaamheden ook tijdens de Olympische Spelen natuurlijk gewoon doorgaan, kunnen werkgevers en leidinggevenden het beste duidelijke afspraken maken met de sportminnende werknemers. Zo kunnen flexibele werktijden uitkomst bieden. De betreffende werknemers kunnen dan tijdelijk hun werktijden afstemmen op de speelschema’s van hun favoriete sporters zodat ze toch nog wat slaap kunnen pakken voordat ze gaan werken. Datzelfde geldt voor het opnemen van verlofuren of thuiswerken.

Werken én de Olympische Spelen volgen

Een tv afgestemd op de belangrijke olympische wedstrijden die overdag plaatsvinden, biedt werknemers de mogelijkheid om te werken én tussendoor af en toe even een blik te werpen op de prestaties van de sporters. De productiviteit neemt hierdoor ietsje af maar dat is altijd nog beter dan wanneer werknemers zich een hele dag ziekmelden om de wedstrijden te kunnen kijken.

Bijlagen bij dit bericht

Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten