Open en transparante communicatie

14 januari 2015 | Door redactie

Uw medewerkers zouden graag zien dat u beter communiceert. Dat hebben ze nog liever dan een verhoging van hun salaris. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Tinypulse.

Onderzoekers van Tinypulse stelden 1.000 Amerikaanse werknemers de vraag wat zij het liefst zouden veranderen aan hun leidinggevende. Betere communicatie blijkt op nummer één van het wensenlijstje te staan. Daarbij gaat het er vooral om dat de communicatie open en transparant is, dat de leidinggevende goed luistert en dat hij zijn medewerkers (onder)steunt.  Het is belangrijk dat medewerkers weten wat u van hen verwacht en dat ze bij u kunnen aankloppen voor hulp.

Overbodige medewerkers de laan uitsturen

Een andere vraag die de onderzoekers de werknemers stelde was wat zij zouden veranderen binnen de organisatie als ze zelf aan het roer zouden staan. Verrassend genoeg belanden een hoger salaris en betere arbeidstijden op plek vier en vijf van de lijst. Ook hier werd verbeterde communicatie zodat de wensen van medewerkers beter gehoord zouden worden eerst genoemd (derde positie). Allereerst zouden de nieuwe leidinggevenden echter overbodige medewerkers ontslaan.

Open comminicatie motiveert medewerkers

Door open en transparant met uw medewerkers te comminceren, blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen op de werkvloer. Houd dus regelmatig één-op-ééngesprekken met uw medewerkers en vraag waarmee ze bezig zijn, tegen welke zaken ze aanlopen, waar ze ondersteuning bij nodig hebben en wat u voor ze kunt betekenen. Het is immers uw taak ervoor te zorgen dat uw medewerkers succes boeken. Door op deze manier te communiceren met uw medewerkers zullen zij zich gehoord voelen. Daarnaast biedt het u de mogelijkheid tijdig in te grijpen of bij te sturen als het nodig is. Dit zal uw medewerkers motiveren zich in te zetten voor uw organisatie en extra inzet te tonen als het nodig is.
Wat vindt u het moeilijkste aan uw functie? Geeft het aan in de poll rechtsonder! Zijn geen van de antwoordopties op  u van toepassing, laat dan in een reactie op dit bericht weten wat u lastig vindt aan uw functie en waarom.

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten