Oudere werknemer kan beter tegen trage pc

20 november 2015 | Door redactie

De leeftijd van werknemers heeft een grote invloed op hoe snel zij afgeleid worden door een trage computer. Vooral jongere werknemers zijn sneller afgeleid. Zij gaan dan vaak aan de slag met hun mobiele apparatuur, terwijl oudere werknemers eerder papierwerk oppakken.

Werknemers die geboren zijn tussen 1980 en het begin van deze eeuw (de Y-generatie), zijn veel sneller afgeleid door een trage computer dan hun oudere collega’s. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Dimensional Research. Opvallend is dat werknemers uit de Y-generatie veel vaker naar hun mobiele apparatuur grijpen als zij moeten wachten op hun desktop dan hun collega’s. Vooral babyboomers gaan eerder papierwerk doen.

Prestaties van desktop zijn belangrijk

Maar liefst 86% van de zakelijke gebruikers vindt het belangrijk dat hun computer hoge prestaties levert. Vooral snelheid en toegang tot bestanden zijn daarbij doorslaggevende factoren. Betrouwbaarheid (81%) en snel kunnen in- en uitloggen (63%) staan op plek twee en drie in de lijst. Bovendien denkt 71% van de werknemers dat de kwaliteit van hun werk hoger wordt en dat zij productiever worden als ze de beschikking hebben over een goed functionerende desktop.

Zelf werkplek inrichten is prettiger werken

De werknemers in het onderzoek geven aan dat zij zich meer gewaardeerd voelen als ze meer controle hebben over de apparatuur en software waarmee ze werken. Toch kan slechts 5% van de werknemers zelf kiezen hoe zij op hun computer willen werken. Van deze 5% vindt meer dan de helft dat zij comfortabeler werken, productiever en efficiënter zijn doordat zij zelf mogen bepalen hoe ze met hun computer werken. Het is dus een belangrijke arbeidsomstandigheid voor werknemers! Peil daarom wat de werknemers van de computerfaciliteiten (tool) in uw organisatie vinden. Het is ook prettig als werknemers hun computerproblemen eenvoudig kunnen melden (tool) zodat ze snel worden opgelost.