Perfectionisten zijn niet perfect

17 april 2014 | Door redactie

Perfectionistische medewerkers werken hard, nemen vaak initiatief, doen meer dan alleen wat er van hen gevraagd wordt, zijn erg betrokken en nemen zeker geen genoegen met half werk. Er zullen genoeg momenten zijn waarop u wenst dat al uw medewerkers zo zouden zijn. Perfectionisme is echter ook een verraderlijke valkuil.

Perfectionisme is een eigenschap die een medewerker soms tot de ideale kan maken. Als uw medewerker hierin doorschiet, is het echter alles behalve ideaal. Hij zal zijn werk waarschijnlijk steeds weer uitstellen in het kader van een grondige voorbereiding. De drempel om daadwerkelijk te beginnen, wordt dan steeds hoger en de werkdruk loopt alsmaar verder op. Daarnaast kampen veel perfectionisten met faalangst. De kans is groot dat uw medewerker het overzicht verliest en in de stress schiet als gevolg van het uitstelgedrag en de faalangst. Uiteindelijk kan dit resulteren in gezondheidsklachten.

Perfectionisme herkennen en signaleren

U heeft er dus alle belang bij om de signalen tijdig te herkennen en uw medewerker te helpen en te begeleiden. Hoe herkent u perfectionisme en faalangst en hoe pakt u het aan? U leest het allemaal in MT Rendement 4-2014 dat volgende week verschijnt.