Productief tijdens donkere dagen met deze tips

7 januari 2016 | Door redactie

Veel werknemers hebben er last van dat ze te weinig daglicht krijgen rond deze tijd van het jaar. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat een gebrek aan zon ook meteen een gebrek aan productiviteit betekent. Werkgevers kunnen helpen om werknemers gezond te houden.

In deze tijd van het jaar hebben veel werknemers last van een winterdip. Ze zijn al op de werkplek aanwezig voor het buiten licht is en de zon is al onder tegen de tijd dat ze naar huis gaan. Tijdens de donkere uren is het voor sommige werknemers moeilijk om productief te blijven. Hun hersenen en lichamen vinden dat het tijd is om te slapen, maar de werkdag zit er nog niet op. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat de donkere dagen ook de minst productieve dagen van het jaar zijn.

Oplossingen zijn soms heel eenvoudig

De oplossing voor een winterdip zit hem vooral in licht: werkgevers kunnen werknemers stimuleren om elke dag een half uur buiten wandelen of op de werkplek te zorgen voor kunstmatig daglicht. Van blauw licht worden de hersenen actiever en verdwijnt de slaap. Daarnaast zijn er nog wat bijzondere oplossingen die kunnen helpen tegen een winterdip:

  • Thee drinken: thee geeft dezelfde energie als koffie, maar zonder de bijbehorende dip een tijdje later.
  • Voldoende eten: vooral voeding met veel vezels en eiwitten zorgt voor een continu energieniveau. Veel suikers zorgen even voor een boost, maar daarna voelen werknemers zich suf en moe door de daling van de bloedsuiker.
  • Kauwgom kauwen: hierdoor worden de hersenen gestimuleerd.
  • Ademhalingsoefeningen: door effectief te ademen, kunnen werknemers meer zuurstof opnemen en dat is goed voor hun energieniveau. Heel oppervlakkig ademhalen is niet effectief, maar rustig en diep ademhalen wel.
  • Een goede, actieve lichaamshouding (tool) en voldoende beweging: van hele dagen onderuitgezakt achter een bureau zitten, wordt zelfs de meest productieve werknemer nog slaperig. Dat is bovendien ongezond!
  • Activerende muziek: op werkplekken met veel werknemers kan het moeilijk zijn om muziek te vinden die voor iedereen prettig is, maar muziek kan wel activeren en stimuleren. Muziek is echter niet op iedere werkplek mogelijk. In sommige gevallen kunnen oordopjes uitkomst bieden.