Ruimte voor persoonlijkheid en ontwikkeling voor generatie Z

29 oktober 2024 | Door redactie

De generatie Z heeft in een baan vooral behoefte aan ruimte voor hun eigen persoonlijkheid en aan ontwikkelingsmogelijkheden. Daarnaast is de balans tussen werk en privé voor deze generatie heel belangrijk. Werkgevers kunnen daarop inspelen als zij jongere werknemers werven.

De volgende generatie werknemers – na de generaties X en Y ­– is de zogenoemde generatie Z. Deze generatie let bij het zoeken van een baan vooral op de balans tussen werk en privé, de ontwikkelingsmogelijkheden en de aansluiting tussen de baan en hun eigen persoonlijkheid. Voor werkgevers kan het verstandig zijn om rekening te houden met deze wensen om deze generatie aan te trekken als werknemer (artikel) en zodat jongere werknemers goed kunnen functioneren en zich blijven ontwikkelen. Dat is goed voor de werknemers én voor de organisatie.

Generatie Z is digitaal en divers

Op dit moment betreden de eerste leden van generatie Z de arbeidsmarkt. Generatie Z is de generatie die geboren is na 1995. In tegenstelling tot eerdere generaties hebben werknemers uit deze generatie al sinds hun geboorte te maken met internet, smartphones en de digitale wereld. Ze worden ook wel Digital Natives genoemd. Ze zijn opgegroeid in een wereld waarin technologie en sociale media een belangrijke rol spelen in hun dagelijks leven, en zij verwachten dat dit ook geldt voor hun werk. Het gebruik van digitale tools en platforms is voor hen vanzelfsprekend en zij zijn vaak in staat om snel te schakelen tussen verschillende systemen en apparaten. Wat verder opvalt is dat het een generatie is met een hele diverse achtergrond. Bijna een kwart is bicultureel.

Balans werk en privé is belangrijk

De generatie Z hecht veel waarde aan flexibiliteit en autonomie in hun werk. De balans tussen werk en privé is voor deze generatie een topprioriteit. Zij willen graag zelf bepalen waar en wanneer zij werken en verwachten dat hun werkgever hierin meedenkt. Het traditionele kantoorleven past niet altijd bij deze generatie en zij zoeken vaak naar alternatieve werkplekken en -tijden (artikel). Werkgevers kunnen daar rekening mee houden door bijvoorbeeld mogelijkheden te bieden om thuis te werken. Ook is het verstandig om te communiceren over beschikbaarheid buiten werktijd.

Bijdragen aan een betere wereld

Verder is deze generatie vaak maatschappelijk betrokken en vinden zij het belangrijk om werk te doen dat bijdraagt aan een betere wereld. Zij willen graag werken voor bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit kan ook een belangrijk aandachtspunt zijn voor werkgevers die deze generatie willen aantrekken en behouden.