Selectie op maximale werkervaring is verboden

10 oktober 2013 | Door redactie

Maakt u voor het vervullen van de vacatures binnen uw organisatie vaak gebruik van Monsterboard, dan ben u misschien naarstig op zoek naar de optie werkervaring. Deze optie is verwijderd van de vacaturesite. Het College voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat de vacaturesite namelijk verboden onderscheid maakte.

Bent u op zoek naar een geschikte kandidaat voor uw vacature, dan kan het handig zijn om op allerlei soorten criteria te zoeken. De vacaturesite Monsterboard maakte het mogelijk te selecteren op een maximaal aantal jaren werkervaring. Zo kon u de optie ‘weinig werkervaring’ aanvinken. Het Bureau Gelijke Behandeling Gelderland-Zuid, Ieder1Gelijk, vond dat Monsterboard zich schuldig maakte aan leeftijdsdiscriminatie en diende een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Na onderzoek oordeelde het College dat Monsterboard inderdaad verboden onderscheid maakte op grond van leeftijd.

Indirect onderscheid op grond van leeftijd

De optie om te selecteren op weinig werkervaring is handig voor werkgevers omdat de kans dan groot is dat ze een lijst met jonge kandidaten krijgen. Het College stelde echter dat daarmee een grote groep kandidaten wordt uitgesloten. Vooral oudere werkzoekenden zullen hiervan de dupe zijn omdat zij doorgaans meer werkervaring hebben dan jongeren. Het College oordeelde daarom dat de vacaturesite indirect onderscheid op grond van leeftijd maakt bij de arbeidsbemiddeling, door werkgevers de optie te bieden te selecteren op een maximale werkervaringseis.
Volgens het College kan Monsterboard alsnog tegemoet komen aan de behoefte van werkgevers om inzicht te hebben in het ervaringsniveau van de kandidaten door een keuzeveld met alleen de minimale werkervaringseisen aan te bieden. Uw medewerkers zullen voor bepaalde functies immers over een bepaald aantal jaren werkervaring moeten beschikken om de functie goed te kunnen vervullen, ongeacht hun leeftijd.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaand onderwerp, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!