Te druk om in de pauze te sporten

7 december 2022 | Door redactie

Thuiswerken heeft veel voordelen, maar momenten van ontspanning ontbreken vaak. Veel werknemers zouden daarom thuis graag onder werktijd willen sporten, maar in de praktijk is dit veelal niet mogelijk.

De hoge werkdruk en tekort aan personeel maken het onmogelijk om onder werktijd de sportschool te bezoeken. Dit blijkt uit onderzoek van OneFit onder 1100 werknemers. De helft van de ondervraagden geeft aan dat ze wel willen sporten, maar het te druk hebben om te gaan. 24% van de werkgevers vindt het prima als werknemers onder werktijd naar de sportschool gaan. Flexibele werktijden moeten dit juist mogelijk maken.

Stiekem naar de sportschool

In het onderzoek geeft 60% van de werkgevers aan sporten te willen stimuleren, maar niet onder werktijd. En volgens 32% van de werkgevers is het niet mogelijk om te sporten onder werktijd omdat er een tekort is aan personeel. Om personeel aan te trekken, zou 23% van de werkgevers sporten onder werktijd wel mogelijk willen maken (artikel). 89% van de werknemers geeft aan dat ze onder werktijd niet mogen sporten van hun werkgever en 6% van de werknemers sport weleens stiekem onder werktijd.

Gezonde werknemers langer inzetbaar

Door thuiswerken (tool) zijn werk en privé niet meer gescheiden. De werkdag afsluiten ontbreekt door het vervallen van het woon-werkverkeer. Vaak wordt er langer doorgewerkt, is er minder sociaal contact en onvoldoende lichaamsbeweging. Sporten vermindert stressklachten en is goed voor de productiviteit en creativiteit van werknemers. Daarnaast voorkomt voldoende lichaamsbeweging ziekteverzuim en draagt het bij aan het werkgeluk van werknemers. Én gezonde werknemers zijn langer inzetbaar. Een sportief uitje organiseren voor werknemers stimuleert beweging en teambuilding.