Tips om uw angsten onder controle te houden

21 januari 2015 | Door redactie

Uit onderzoek van Ashridge Business School zijn vijf tips gekomen die het zogenoemde bedrieger-syndroom (imposter syndrome) tegengaan. Het syndroom schijnt nogal eens voor te komen bij leidinggevenden. Leidinggevenden die last hebben van het bedrieger-syndroom, hebben het gevoel dat ze geen recht hebben op hun succes. Ze denken namelijk dat ze helemaal niet zo goed zijn in hun werk als anderen denken.

Veel leidinggevenden en managers hebben het gevoel dat ze hun succes te danken hebben aan geluk en niet zozeer aan het feit dat ze zo goed zijn in hun werk. Ze zijn dan ook bang dat het een kwestie van tijd is voordat hun onkunde aan het licht komt. Het onderzoek van Ashridge Business School biedt nieuwe inzichten in het bedrieger-syndroom.

Het bedrieger-syndroom duikt vooral op bij een nieuwe rol

Leidinggevenden en managers hebben vooral last van het bedrieger-syndroom als ze een nieuwe rol moeten vervullen. Denk aan een promotie waarbij ze de leiding van een project op zich moeten nemen. De onderzoekers formuleerden vijf tips om het bedrieger-syndroom tegen te gaan:

  • Begint u te twijfelen aan uw eigen kunnen en stijgen uw hartslag en ademhaling, probeer dan rustig en diep adem te halen en de twijfel te negeren.
  • Houd controle over uw denken en handelen. Stress hoort bij uw werk maar probeer altijd rustig en positief te blijven. Ga ervan uit dat u de situatie aankunt. U zult dan beter functioneren dan wanneer u de situatie als een bedreiging ziet.
  • Grijp een kans als die zich voordoet. Een kans aangrijpen zal zelden resulteren in spijt, een kans laten schieten echter wel.
  • Schakel een coach in die u begeleidt bij een zelfevaluatie en die u ondersteunt bij het maken van keuzes.
  • Wees u bewust van uw gedachtengang en probeer angsten en negatieve gedachten te veranderen (mindfullness).

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten