Verloop en verzuim door slecht leiderschap

3 maart 2021 | Door redactie

Zelfoverschatting, voorkeursbehandelingen, eenzijdige communicatie, geen aandacht voor teamleden: slecht leiderschap kent vele facetten. De impact ervan wordt vaak onderschat. Een incapabele manager zorgt voor verloop en verzuim, tot aan hartklachten en burn-outs toe.

Voor een werknemer kan een slechte manager een grote stressbron zijn en daardoor een gevaar voor zijn gezondheid. Zweeds onderzoek onder 3.000 Europese werknemers legt zelfs een directe link met hartklachten. Slecht leiderschap kan ook leiden tot burn-out en depressies. TNO berekende dat dit jaarlijks 7,5 miljoen verzuimdagen kost. De kosten daarvan bedragen 1,8 miljoen euro per jaar. Managers hebben vaak niet eens door welke impact gebrekkig leiderschap heeft op medewerkers.

Hoger personeelsverloop

Niet alleen de gezondheid heeft te lijden onder een slechte leidinggevende, ook de carrières en persoonlijke levens van werknemers krijgen een knauw. Uit onvrede vertrekken veel werknemers naar een andere baan. Een slechte leidinggevende veroorzaakt daarmee een hoger personeelsverloop. Dat niet alleen; hij zorgt ook voor matig presterende werknemers die minder productief zijn, conflicten in het team, werknemers die een slechte beoordeling krijgen, arbeidsconflicten en een slecht werkgeversimago.

Leiderschapsstijl afstemmen

Om te ontdekken of er slecht gemanaged wordt, kunnen werknemers feedback geven op de leiderschapsstijl. De bedoeling is om niet in discussie te gaan, maar te luisteren. Het kan veel informatie opleveren. Verder moeten managers hun manier van leidinggeven afstemmen op de individuele medewerker: wellicht moeten verschillende werknemers verschillend aangestuurd worden (Situationeel leidinggeven: e-learning). Cursussen kunnen leidinggevenden helpen om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen (Coachend leidinggeven: e-learning of bekijk de e-learning Motiveren).

Bijlagen bij dit bericht