Vrijblijvende complimentjes zijn zinloos

9 maart 2011 | Door redactie

Het systeem van straffen en belonen is al eeuwenoud. Sinds enkele jaren beweren deskundigen dat het belonen van gewenst gedrag effectiever is dan het straffen van ongewenst gedrag. Maar op de werkvloer is het toch een ander verhaal. Om uw medewerkers optimaal te laten functioneren is feedback geven een heel geschikt middel. U moet dit echter wel op de juiste manier doen.

Uw medewerkers vergelijken hun eigen gedrag en prestaties met het functioneren van hun collega's met een gelijke functie en een gelijk niveau. Aan de hand daarvan passen zij hun eigen gedrag aan. Dit effect kunt u versterken door uw medewerkers systematisch terugkoppeling te geven over hun functioneren. Daarbij kunt u kiezen voor positieve of negatieve feedback. Ook heeft u de keuze of u het commentaar op een directe of indirecte manier geeft.

Effect op het gedrag

Zo kunt u geheel vrijblijvend complimentjes uitdelen maar dit zal zo goed als geen effect hebben op het gedrag van uw medewerkers. Ook als u tegen een medewerker zegt dat hij niet tot ‘de besten' behoort, zal dit nauwelijks invloed hebben op zijn prestaties. U helpt de prestaties van uw medewerkers echt om zeep, als u hun vertelt dat ze niet tot ‘de slechtsten' behoren. Zulke zogenoemde indirect positieve feedback blijkt namelijk tot een verslechtering van het functioneren te leiden.

Medewerkers motiveren 

Om uw medewerkers te motiveren om beter te presteren, zult u ervoor moeten zorgen dat zij hun best gaan doen om hun status als ‘één van de slechten' kwijt te raken of hun positie als ‘één van de besten' te behouden. Door  een medewerker te vertellen dat hij één van de slechtste of beste medewerkers is, geeft u direct negatieve of positieve feedback. In het eerste geval zal de medewerker uit schaamte proberen om zijn prestaties te verbeteren zodat hij niet meer tot deze categorie behoort. Vertelt u een medewerker die goed functioneert dat hij tot ‘één van de besten' behoort, dan zal hij er veel voor over hebben om deze positie te behouden. Hij zal zich dus extra inzetten.