Werken op de maat van de muziek

1 mei 2014 | Door redactie

Muziek luisteren tijdens het werk kan funest zijn voor het concentratievermogen en de productie. Het kan echter ook een bijdrage leveren aan het functioneren van uw medewerkers. Het is maar net afhankelijk van de combinatie van de soort muziek en het soort werk dat uw medewerkers uitvoeren.

Kantoortuinen zijn populair maar kennen ook nadelen. Zo kan het er behoorlijk rumoerig zijn. Het getyp, gebeld en geklets kan behoorlijk wat decibellen produceren. Het gevolg kan zijn dat uw medewerkers zich slecht kunnen concentreren. Sommige medewerkers kiezen er daarom voor zich af te sluiten door muziek te luisteren met oordopjes in. Dit hoeft echter niet altijd een verbetering te zijn. Het is maar net afhankelijk van het soort werk dat uw medewerker uitvoert en het soort muziek waarnaar hij luistert.

Muziek luisteren tijdens het werk kan de productiviteit verhogen

Zoals u heeft kunnen lezen in het bericht ‘Multitasken is niet per se efficiënter’ doet multitasken het concentratievermogen geen goed. Een medewerker die muziek luistert en werkt tegelijk is aan het multitasken. Muziek luisteren tijdens het werk kan de productiviteit echter ook verhogen. Productiewerk gaat bijvoorbeeld een stuk beter als medewerkers naar vrolijke muziek met een relatief snel ritme luisteren. Werk waarbij medewerkers gegevens moeten onthouden en begrijpend moeten lezen, kunnen beter niet naar muziek luisteren. Of ze moeten naar puur instrumentele muziek luisteren. Het taalcentrum in de hersenen gaat namelijk automatisch de tekst ontcijferen. Het opstellen van een e-mail of het schrijven van een rapport wordt daardoor moeilijker. Daarnaast is het belangrijk dat de muziek niet te veel van sfeer wisselt. Hoe voorspelbaarder de muziek is, hoe beter. Uw medewerkers kunnen de shuffleknop dus beter maar laten voor wat het is.