Werkgever maakt werk van aantrekkelijke werkplek

2 november 2022 | Door redactie

Geen reistijd, geen afleiding van collega’s, langer en geconcentreerder kunnen werken: genoeg redenen voor werknemers om de voorkeur te geven aan thuiswerken in plaats van naar kantoor te gaan. Het is een doorn in het oog van veel leidinggevenden. Hoe kunnen zij werken op kantoor aantrekkelijker maken?

Veel organisaties zijn inmiddels gewend aan hybride werken. De combinatie van enkele dagen naar kantoor en de rest thuiswerken werkt voor veel werknemers uitstekend. Daardoor blijft een deel van de werkplekken en kantoorruimtes wel regelmatig ongebruikt. Zonde, vinden veel werkgevers. Zij zouden graag zien dat werknemers nog wat vaker naar kantoor komen dan het in het beleid voor hybride werken gestelde minimum. Én doen er dan ook alles aan om naar kantoor komen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor werknemers.

Elkaar spreken en samenwerken

Een koffiebar, koekjes en fruit, smoothies, een spelletjesavond en binnenkort samen naar WK-wedstrijden kijken op een groot scherm. Werkgevers trekken alles uit de kast om werken op kantoor aantrekkelijk(er) te maken. Veel werknemers komen op bepaalde dagen naar kantoor (tool) om collega’s weer face-to-face te spreken en om samen te werken. Het kantoor heeft daardoor in veel organisaties een andere functie gekregen. Het is nu niet alleen de werkvloer, maar ook een ontmoetingsplaats. Om hierop in te spelen, zijn veel organisaties bezig om de inrichting van kantoren aan te passen. Er komen meer flexwerkplekken en ruimtes om te overleggen. Én activiteiten om werknemers vaker dan het gestelde minimum naar kantoor te laten komen.

Sociale aspect gaat verloren

De vrijheid om zelf te bepalen welke dagen zij thuiswerken en welke zij op kantoor zijn, geeft werknemers autonomie in hun werk, maar vaak thuiswerken kan ook nadelig zijn. Het risico is alleen maar met het werk bezig te zijn, (te) weinig contact te hebben met anderen en minder lichaamsbeweging te krijgen. Werken gaat óók om direct contact met collega’s, persoonlijke ontwikkeling en als team gezamenlijke doelen bereiken. Door bij elkaar te komen, ontstaan vaak nieuwe ideeën. Een kantoor met extra faciliteiten en activiteiten, nog los van de hoge energieprijzen, maakt het voor werknemers wel aantrekkelijker om vaker naar kantoor te komen.