Nog twee maanden langer wachten op LIV in 2018

22 november 2017 | Door redactie

Organisaties die in 2017 werknemers in dienst hebben die voldoen aan de voorwaarden voor het lage-inkomensvoordeel (LIV), moeten in 2018 maximaal twee maanden langer wachten tot dit voordeel uitbetaald wordt.

Het uitstel – dat is beschreven in de vierde nota van wijziging bij de Verzamelwet SZW 2018 (pdf) – geldt niet alleen voor de uitbetaling van het LIV. Als dit vanwege uitvoeringstechnische redenen nodig is, kan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meerdere deadlines in 2018 maximaal twee maanden uitstellen:

  • De Belastingdienst levert een overzicht met de werknemers voor wie de werkgever LIV ontvangt en de bijbehorende bedragen: uiterlijk 15 maart kan uiterlijk 15 mei worden.
  • De werkgever mag wijzigingen en aanvullingen doorgeven: uiterlijk 1 mei kan uiterlijk 1 juli worden.
  • De werkgever krijgt de beschikking over het LIV van de Belastingdienst: uiterlijk 1 augustus kan uiterlijk 1 oktober worden.

Tot november wachten op voordeel

De Belastingdienst betaalt uiterlijk zes weken na de beschikking het LIV over 2017 uit. Door het uitstel zou dat in plaats van medio september medio november 2018 kunnen worden. Werkgevers moeten dan dus bijna een jaar wachten op het LIV over 2017.

Bezwaar en beroep ook uitgesteld

De uiterste datum van de uitbetaling van het LIV is dezelfde als de uiterste datum om in bezwaar en beroep te gaan tegen de beschikking van de Belastingdienst. Die data zijn dus afhankelijk van de datum die op de beschikking staat. Werkgevers die in bezwaar of beroep willen gaan, moeten die datum dus heel goed in de gaten houden!