Recht op LKV bij overgang onderneming? Onderneem actie

22 juli 2024 | Door redactie

Heeft een werkgever de afgelopen jaren een onderneming overgenomen? En meent hij dat er recht bestaat op het loonkostenvoordeel (LKV) voor (een van) de overgenomen werknemers? Dan is het nu tijd om actie te ondernemen.

Eerder dit jaar deed de Hoge Raad uitspraak over het recht op LKV bij overgang van een onderneming. De hoogste rechter van ons land oordeelde dat het recht op LKV van de overdragende werkgever mee overgaat naar de overnemende werkgever. De uitspraak van de Hoge Raad geldt voor alle beschikkingen van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) waarvan op 24 mei 2024 de termijn voor bezwaar en beroep nog niet was verstreken. Dat zijn bijvoorbeeld de beschikkingen over 2023. 

Maak bezwaar tegen WTL-beschikking 2023

Uiterlijk voor 1 augustus 2024 ontvangen werkgevers die in 2023 recht hebben op een LKV een beschikking met het bedrag van de tegemoetkoming. Als een werkgever in 2020 of later een onderneming heeft overgenomen, is het goed om na te gaan of hij door de Hoge Raad-uitspraak in 2023 recht had op het LKV. Dit is het geval als hij werknemers heeft overgenomen voor wie de overdragende werkgever recht had op (één of meer) LKV’s, waarvan de doelgroepverklaring nog geldig was in 2023.
Is dat zo, dan moet de overnemende werkgever binnen zes weken na de datum op de WTL-beschikking 2023 bezwaar maken tegen die beschikking. Bij het vaststellen van de WTL-beschikking heeft de Belastingdienst namelijk nog geen rekening gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad. 

Vraag LKV 2024 aan in aangiften loonheffingen

Als een werkgever in 2021 of later een onderneming heeft overgenomen, is het goed om na te gaan of er in 2024 nog recht bestaat op het LKV. Dit is het geval als hij werknemers heeft overgenomen voor wie de overdragende werkgever recht had op (één of meer) LKV’s, waarvan de doelgroepverklaring nog geldig is in 2024. Is dat het geval, dan neemt de werkgever een kopie van de doelgroepverklaring van de overgenomen werknemers op in zijn administratie. Daarnaast vraagt hij het LKV aan in zijn aangiften loonheffingen over 2024. Hij heeft hiervoor tot en met 1 mei 2025 de tijd.

Bijlagen bij dit bericht