Zo profiteert uw organisatie optimaal van LKV en LIV

Werkgevers kunnen voor werknemers uit bepaalde doelgroepen een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten op grond van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Dat kan in 2024 een lage-inkomensvoordeel (LIV) zijn of een loonkostenvoordeel (LKV). Om voor een LKV of het LIV in aanmerking te komen, moet in elk geval de administratie van uw organisatie piekfijn in orde zijn. Deze toolbox leidt u door het volledige proces, zodat uw organisatie geen tegemoetkomingen misloopt.

  • 1

    Download de interactieve inhoudsopgave

    Zo profiteert uw organisatie optimaal van LKV en LIV

    Loop geen voordelen mis van de Wet tegemoetkomingen loondomein!

    De Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) biedt twee tegemoetkomingen voor werkgevers: het lage-inkomensvoordeel (LIV) en de loonkostenvoordelen (LKV’s). Het LIV is een tegemoetkoming per werknemer per uur voor alle werknemers die het wettelijk minimumloon verdienen of net iets meer. 2024 is het laatste jaar dat werkgevers voor het LIV in aanmerking kunnen komen.
    De loonkostenvoordelen (LKV’s) hebben per 2018 het oude stelsel van premiekortingen vervangen en zijn bedoeld om het in dienst nemen en houden van ouderen en arbeidsbeperkten te stimuleren.

    Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond.                    

  • 2

    Waar heeft uw organisatie recht op?

    Recht op LIV of een LKV?

    Infographic LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 27-05-2024

    Het kan behoorlijk ingewikkeld zijn om te bepalen of een organisatie lage-inkomensvoordeel (LIV) of een loonkostenvoordeel (LKV) kan ontvangen voor een werknemer. Door de vragen in de infographic te beantwoorden, komt de werkgever al snel bij de juiste conclusie. 


    Loop geen voordeel mis van LIV of LKV

    Tool LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 17-03-2022

    Uw organisatie kan een loonkostenvoordeel en een lage-inkomensvoordeel ontvangen voor medewerkers die daarvoor in aanmerking komen.


    Financieel cv vragen

    Infographic Personeelsdossier Publicatiedatum: 14-08-2024

    Een werkgever kan een financieel cv krijgen van een sollicitant. Hier staat in of de werkgever één of meer personeelssubsidies kan ontvangen, zoals een loonkostenvoordeel.


    Wat gaat er allemaal veranderen in het LIV en het LKV?

    Verdiepingsartikel LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 01-05-2024

    Voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) en de loonkostenvoordelen (LKV’s) staan er de komende jaren een aantal veranderingen op de agenda. Zo worden per 1 januari 2025 het LIV afgeschaft en de LKV’s op diverse punten gewijzigd. Wat houden deze wijzingen in? Wij hebben ze voor u op een rij gezet.


  • 3

    De laatste loodjes van het jeugd-LIV

    Pensioenakkoord betekent einde voor jeugd-LIV

    Nieuws LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 07-06-2019

    Het principeakkoord dat het kabinet, de werkgeversorganisaties en de vakbonden hebben gesloten over de hervorming van het pensioenstelsel betekent het einde van het lage-inkomensvoordeel voor jongeren (jeugd-LIV). Dat kan werkgevers duizenden euro’s per werknemer per jaar gaan kosten.


    Kan onze organisatie in 2025 nog LIV ontvangen?

    Vraag & Antwoord LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 24-01-2025

    Ik hoorde dat het lage-inkomensvoordeel (LIV) is afgeschaft, maar ook dat er dit jaar nog een aardig budget voor de regeling is. Hoe zit het precies?


  • 4

    De aandachtspunten van het LIV

    Het lage-inkomensvoordeel (LIV): bedragen en voorwaarden

    Verdiepingsartikel LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 24-01-2025

    Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is per 2017 ingevoerd als eerste onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Met ingang van 2025 is de regeling geëindigd. Je organisatie kan in 2025 nog wel LIV over het jaar 2024 uitgekeerd krijgen als je werknemers in dienst hebt die het wettelijk minimumloon of nét iets meer verdienen.


    LIV en jeugd-LIV berekenen

    Tool LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 31-12-2024

    Met deze rekentool berekenen werkgevers hoeveel lage-inkomensvoordeel (LIV) of jeugd-LIV zij voor een werknemer krijgen in 2023-2024.


    Doek valt per 2025 voor lage-inkomensvoordeel (LIV)

    Nieuws LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 22-04-2024

    De Eerste Kamer aanvaarde onlangs het wetsvoorstel om het lage-inkomensvoordeel (LIV) te laten vervallen. In hetzelfde wetsvoorstel staat dat het loonkostenvoordeel (LKV) voor werkgevers die oudere werknemers in dienst hebben, vanaf 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd.


  • 5

    De aandachtspunten van de LKV's

    De loonkostenvoordelen: voorwaarden en bedragen

    Verdiepingsartikel LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 28-02-2023

    De loonkostenvoordelen (LKV’s) zijn tegemoetkomingen per werknemer per uur die een organisatie kan krijgen voor het (opnieuw) in dienst nemen van een werknemer uit een bijzondere doelgroep. Het voordeel kan oplopen tot € 6.000 per werknemer per jaar, afhankelijk van in welke doelgroep de werknemer valt en hoeveel uren hij verloond krijgt.


    Loonkostenvoordelen berekenen

    Tool LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 31-12-2024

    Met deze rekentool kunnen werkgevers berekenen hoeveel loonkostenvoordeel (LKV) zij voor een werknemer kunnen krijgen.


    Hoe verloopt uitbetalingstraject van loonkostenvoordeel?

    Vraag & Antwoord LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 22-08-2022

    Als wij in een jaar recht hebben op een loonkostenvoordeel (LKV) voor een van onze werknemers, wanneer kunnen wij dat bedrag dan verwachten van de Belastingdienst?


    Loonkostenvoordeel in bijzondere situaties

    Verdiepingsartikel LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 03-06-2024

    Onder voorwaarden kunt u het loonkostenvoordeel (LKV) ontvangen voor werknemers. Maar ook als u aan alle voorwaarden voldoet en het LKV ontvangt, kunnen er zich situaties voordoen waarbij het misschien niet meteen duidelijk is wat er gebeurt met het recht op LKV, bijvoorbeeld bij een overname of samenloop met andere tegemoetkomingen. We hebben daarom een en ander op een rij gezet.


    Krijgen we LKV voor een werknemer die net een uitkering had?

    Vraag & Antwoord LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 19-01-2024

    Als een werknemer begin april recht had op een uitkering en wij hem per 20 april in dienst nemen, komen we dan in aanmerking voor een loonkostenvoordeel (LKV)?


    Hoge Raad: LKV oudere werknemer na overname onderneming

    Nieuws LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 03-06-2024

    De Hoge Raad oordeelde onlangs dat na een overname van een onderneming, de nieuwe werkgever het loonkostenvoordeel (LKV) voor een oudere werknemer mag blijven toepassen. Ook de doelgroepverklaring blijft geldig.


    Doek valt voor loonkostenvoordeel oudere werknemer

    Nieuws LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 28-04-2023

    Per 2026 kunnen werkgevers geen loonkostenvoordeel (LKV) meer krijgen voor het in dienst nemen van een 56-plusser. Dat staat in de Voorjaarsnota 2023. Eerder waren er al plannen om het LKV ouderen te verlagen.


  • 6

    De administratieve eisen aan het loonkostenvoordeel

    Doelgroepregister

    Infographic Arbeidsbeperking Publicatiedatum: 19-02-2025

    In het doelgroepregister van UWV staan de personen geregistreerd die onder de doelgroep van de banenafspraak voor arbeidsbeperkten vallen. Werkgevers kunnen dit register raadplegen.


    Uitvraag doelgroepstatus nieuwe werknemer

    Tool Personeelssubsidies Publicatiedatum: 28-05-2024

    Deze brief dient om de doelgroepstatus na twee maanden dienstverband uit te vragen bij een werknemer, voor het LKV of een no-riskpolis.


    Instructie machtiging aanvraag doelgroepverklaring LKV

    Tool LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 27-02-2023

    Als u voor een werknemer loonkostenvoordeel wil krijgen, moet u in de loonadministratie een kopie van de doelgroepverklaring LKV opnemen.


  • 7

    De tegemoetkomingen uit de WTL in de praktijk

    Een werknemer in dienst nemen met voordeel

    Tool LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 05-01-2022

    Heeft u medewerkers waar u een tegemoetkoming voor krijgt? Dit stappenplan zet alle acties vóór, tijdens en na indiensttreding op een rij.


    Hoe vragen we LIV en LKV aan?

    Vraag & Antwoord LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 03-01-2025

    Wij willen voor een aantal nieuwe werknemers de voordelen uit de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) aanvragen. Wat moeten we doen om een loonkostenvoordeel (LKV) en/of lage-inkomensvoordeel (LIV) te ontvangen?


    Welke instantie regelt het LIV en LKV?

    Vraag & Antwoord LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 20-01-2025

    Voor het LIV en LKV ontvangen we zowel post van UWV als van de Belastingdienst. Welke instantie is waarvoor verantwoordelijk?


    De WTL: wat levert hij precies op?

    Verdiepingsartikel LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 05-06-2024

    Als een werknemer verschillende voordelen voor zijn organisatie met zich meebrengt, is het niet gek als de werkgever door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat kost die jongere werknemer uit de doelgroep van de banenafspraak hem nu precies elke maand? En hoe zit het met die oudere uitkeringsgerechtigde, loont het wel om hem in dienst te nemen?


    Wat zijn de verloonde uren voor de aangifte loonheffingen?

    Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 01-06-2023

    Voor het loonkostenvoordeel (LKV) moeten we de verloonde uren opgeven in onze aangifte loonheffingen. Wat valt er onder verloonde uren?


    Samenloop tegemoetkomingen voor één werknemer mogelijk?

    Nieuws LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 22-08-2022

    Er bestaan diverse financiële tegemoetkomingen in het loondomein die een organisatie voor specifieke groepen werknemers kan ontvangen: het loonkostenvoordeel (LKV), (jeugd-)lage-inkomensvoordeel (LIV), de loonkostensubsidie en loondispensatie. Soms kan een organisatie deze voordelen combineren voor één werknemer, vaak ook niet.


  • 8

    Als de tegemoetkoming niet klopt

    Berekening LIV en LKV controleren

    Tool LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 02-05-2024

    Zorg dat u de berekening van het lage-inkomensvoordeel (LIV) en loonkostenvoordelen (LKV) goed controleert, zodat u geen voordeel misloopt!


    De regels voor het corrigeren van de aangifte loonheffingen

    Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 24-02-2025

    Voor het bepalen van aangiftes, uitkeringen en toeslagen baseren de Belastingdienst en andere instanties zich op de gegevens uit de polisadministratie. Die gegevens moeten dus in orde zijn. Dat betekent dat jouw organisatie eventuele fouten in de aangifte loonheffingen altijd moet corrigeren, ook als ze voor jouw organisatie geen verdere gevolgen hebben. Hoe gaat dat ook alweer in zijn werk voor 2025, 2024 en eerdere jaren?


    Instructie invullen bezwaar loonheffingen

    Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 09-10-2023

    Als uw onderneming het niet eens is met een naheffingsaanslag loonheffingen van de Belastingdienst, kunt u bezwaar maken.


    Stap voor stap door de fiscale bezwaar- en beroepsprocedure

    Toolbox Bezwaar en beroep Publicatiedatum: 11-04-2023

    De Belastingdienst eist dat uw onderneming belasting betaalt. Inspecteurs van de Belastingdienst houden in de gaten of de fiscale regels correct zijn toegepast en dus of uw onderneming voldoende belasting heeft betaald. Vindt de inspecteur van niet, dan hangen u in de meeste gevallen extra kosten boven het hoofd. Bent u het daar niet mee eens, dan kunt u bezwaar maken. Krijgt u nul op het rekest, dan kunt u achtereenvolgens in beroep gaan, in hoger beroep gaan en in cassatie gaan. In deze toolbox vindt u de tools die u nodig heeft bij het instellen van een bezwaar of beroep, en informatie over het verloop van deze procedures.


  • 9

    Meer informatie

    Actualiteiten Salarisadministratie

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Tijdens de training Actualiteiten Salarisadministratie hoort u alle actuele ontwikkelingen op het gebied van de salarisadministratie. In één dag wordt u klassikaal of online bijgepraat over alle relevante wijzigingen op het gebied van de loonheffingen en de loonadministratie. De onderwerpen die behandeld worden, vindt u onder het kopje Inhoud. Na afloop van deze training bent u dus weer helemaal op de hoogte van de laatste stand van zaken.