Codes voor de loonaangifte van 2019 op een rij

18 januari 2019 | Door redactie

In de loonaangifte moeten werkgevers ook in 2019 een aantal bijzonderheden per werknemer specificeren. De codes die daarvoor moeten worden ingevuld, zijn door de Belastingdienst op een rijtje gezet.

Elk jaar zijn er wijzigingen in de codes die werkgevers nodig hebben voor hun loonaangifte. De juiste codes voor de loonaangifte 2019 (tool) zijn onlangs gepubliceerd. Om bij de werknemersgegevens te beschrijven hoe de situatie van een werknemer precies in elkaar zit, bestaan geen vrije tekstvelden; de werkgever moet dit via codes uitdrukken. Zo zijn er codes voor welk geslacht de werknemer heeft, voor welk soort arbeidsverhouding er is en welke loonbelastingtabel er moet worden toegepast.

Bestaande codes in meer situaties gebruiken

Ten opzichte van de codes die in 2018 van toepassing waren, is code 6 (0% bijtelling) van de codes reden geen bijtelling auto vervallen. Dit komt omdat er per 2019 geen auto’s meer zijn met 0% bijtelling. Daarnaast zijn er een paar codes die per 2019 in extra situaties gebruikt moeten worden:

  • Code 56 (Ouderdomspensioen dat via de werkgever is opgebouwd) van de codes soort inkomstenverhouding is per 2019 ook bedoeld voor pensioen dat de werknemer opbouwt op grond van een verplichte beroepspensioenregeling.
  • Code O (Onbetaald verlof) van de codes incidentele inkomstenvermindering moet per 2019 ook worden gebruikt als een 61-plusser fulltime levenslooptegoed opneemt terwijl de dienstbetrekking blijft bestaan. Het uitgekeerde tegoed moet in dat geval een nieuw nummer inkomstenverhouding krijgen.
  • De werkgever moet voortaan code 940 (52%-tarief in verband met anonieme werknemers) van de codes loonbelastingtabel hanteren als hij geen woonadres heeft van een werknemer. Alleen een postadres volstaat niet. Voor werknemers die geen inwoner zijn van Nederland moet het buitenlandse adres worden opgenomen. In de loonaangifte mag niet het tijdelijke Nederlandse adres staan.

Hoe moet stukloon in de loonaangifte?

Of de verloonde uren van een werknemer die stukloon (tool) ontvangt, in de loonaangifte moeten worden opgenomen, hangt volgens de derde uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 af van de manier waarop deze in de administratie worden verwerkt. Houdt uw organisatie de uren bij die de werknemer voor dat loon werkt of zijn ze te herleiden? Dan moet dat aantal uren bij de verloonde uren komen te staan. Als de uren van stukloonwerkers niet te herleiden zijn, moet bij de verloonde uren nul worden ingevuld.