Per 2020 verplicht nieuw portaal voor loonaangifte

Werkgevers die hun aangifte loonheffingen doen met het programma van de Belastingdienst, moeten per 2020 gebruik gaan maken van ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Tot 2020 mogen zij kiezen tussen het huidige programma en dit nieuwe portaal.

9 oktober 2019 | Door redactie

Het nieuwe portaal is een online omgeving. Vanaf de eerste loonaangifte van 2020 moeten werkgevers er gebruik van maken als zij nu gebruikmaken van het programma voor de loonaangifte van de Belastingdienst. Dit programma mogen ze alleen nog gebruiken voor de aangiften loonheffingen over de rest van 2019. Daarna wordt het niet langer ondersteund en moeten werkgevers overstappen naar ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’.

Nu al keuze mogelijk

Eén van de veranderingen is dat voor ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ eHerkenning nodig is, net als voor het werkgeversportaal van UWV. Werkgevers mogen er overigens ook voor kiezen om nu al over te stappen naar het nieuwe portaal, maar dat hoeft niet. Ze mogen er dus ook pas per het eerste tijdvak van volgend jaar gebruik van gaan maken en tot die tijd het huidige programma blijven gebruiken.

Kiezen voor een softwarepakket

Werkgevers mogen ook kiezen voor een salarissoftwarepakket van een externe aanbieder. Ze hoeven dan geen gebruik te maken van het online portaal van de Belastingdienst. De keuze voor zo’n softwarepakket kunnen zij weloverwogen maken met de Marktanalyse Salarissoftwarepakketten 2019-2020 (tool). In deze tabel kunnen ze filteren op functionaliteiten die zij handig of noodzakelijk vinden en zo de aanbieders vergelijken die aan hun eisen voldoen.