Verkeerde informatie in naheffingsaanslag loonheffingen

23 november 2020 | Door redactie

In naheffingsaanslagen loonheffingen van de Belastingdienst staat verkeerde informatie. Dat laat de organisatie weten op de website. De fiscus adviseert werkgevers die de brief hebben ontvangen, om zo snel mogelijk alsnog de loonaangifte te doen.

De Belastingdienst meldt op haar website dat door een technische fout verkeerde teksten in naheffingsaanslagen staan. Het gaat daarbij om aanslagen voor werkgevers die:

  • in 2020 over één of meer tijdvakken geen aangifte loonheffingen hebben gedaan en ook geen loonheffingen hebben betaald.
  • sinds februari 2020 een naheffingsaanslag loonheffingen hebben ontvangen.

Belastingdienst legt vanwege coronacrisis tijdelijk geen boetes op

De tekst in de brief luidt: “U krijgt deze naheffingsaanslag, omdat wij uw aangifte loonheffingen over <tijdvak> tot en met <datum> niet hebben ontvangen. Doe deze aangifte alsnog zo snel mogelijk. U hebt de loonheffingen wel betaald. Omdat wij geen aangifte hebben ontvangen, hebben wij het bedrag van de loonheffingen hieronder geschat. Onze schatting is gelijk aan uw betaling. U hoeft daarom alleen de boete te betalen.”
Deze tekst klopt niet, omdat ten eerste de werkgever op de datum van de naheffingsaanslag de loonheffingen niet had betaald of nog niet volledig had betaald. Ten tweede hoeven werkgevers geen boete te betalen. Vanwege de coronacrisis legt de Belastingdienst tijdelijk geen boetes op als een werkgever geen aangifte loonheffingen doet.

Teveel betaalde loonheffingen krijgt de werkgever terug

De Belastingdienst vraagt werkgevers om zo snel mogelijk alsnog de aangifte loonheffingen te doen. Nadat de fiscus de aangifte heeft ontvangen, rekent hij uit hoeveel een werkgever moet betalen. Heeft een werkgever intussen al (een deel van) het bedrag aan loonheffingen betaald? Dan verrekent de Belastingdienst dat bedrag met het bedrag dat een werkgever volgens de Belastingdienst moet betalen. Als een werkgever teveel heeft betaald, krijgt hij dat terug.

Aanvraag bijzonder uitstel van betaling mogelijk tot 1 januari 2021

Werkgevers die het moeilijk hebben, kunnen door de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst. Het bijzonder uitstel van betaling geldt voor een reeks aan belastingen, zoals loonheffingen, inkomstenbelasting en BTW. Een beroep op uitstel van betaling is nog mogelijk tot 1 januari 2021. Op 4 november heeft de Belastingdienst daarvoor weer het digitale uitstelportaal geopend.