Werkgevers moeten over loon van de werknemers loonheffingen berekenen en die via de aangifte loonheffingen aangeven en afdragen. Deze toolbox zet alles wat daarbij komt kijken voor u op een rijtje.
Wie de regels niet volgt, kan naheffingen en boetes verwachten
Elke werkgever met personeel in dienst ontkomt niet aan het periodiek doen van aangifte loonheffingen. De loonaangifte is aan veel regels gebonden. Werkgevers die zich niet aan die regels houden, hangt een hoop extra administratieve rompslomp en onnodige kosten boven het hoofd.
Vraag & Antwoord Loonadministratie Publicatiedatum: 16-04-2020
Wat valt allemaal onder de noemer loon in geld? Vallen daar ook bitcoins onder?
Vraag & Antwoord Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 15-08-2019
Als we een verstrekking of terbeschikkingstelling in de vrije ruimte van de werkkostenregeling willen onderbrengen, hoe bepalen we dan de waarde ervan voor de werknemer?
Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 10-06-2020
Aanspraken zijn fiscaal gezien ingewikkelde materie. Als u ze in de loonadministratie moet verwerken, moet u daarom heel goed opletten. Soms moet u er loonheffingen over inhouden en afdragen, terwijl andere aanspraken juist weer onbelast zijn. Ook de regels voor hoe u moet omgaan met uitkeringen die volgen op aanspraken, kunnen per situatie verschillen. Het is uw verantwoordelijkheid dat dit goed gaat. Opletten dus!
Toolbox Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 19-08-2019
De werkkostenregeling geeft werkgevers de mogelijkheid om vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven zonder dat daar loonheffingen over berekend hoeven te worden. Daarbij gelden wel strikte voorwaarden. Met deze toolbox volgt u de juiste stappen.
Tabel | Werkkostenregeling (WKR) | Publicatiedatum: 20-02-2020
Vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers vormen in principe loon, maar soms zijn ze onder voorwaarden geen (belast) loon of in onbelast loon om te zetten door gebruik van de vrije ruimte. In dit overzicht vindt u terug hoe gangbare vergoedingen en verstrekkingen voor de loonheffingen kwalificeren.
Nieuws Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 06-01-2021
De Belastingdienst heeft de loonbelastingtabellen voor 2021 gepubliceerd in de online rekenhulp. Bij de keuze van de juiste tabel zijn het aangiftetijdvak en het woonland van de werknemer doorslaggevend.
Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 25-06-2020
In welke situaties moeten we bij het berekenen van de verschuldigde loonheffingen over het loon van de werknemers de tabel voor bijzondere beloningen gebruiken en niet de normale tijdvaktabel?
Infographic Premies werknemersverzekeringen Publicatiedatum: 14-08-2019
De premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet worden berekend via het voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR), volgens de grondslagaanwasmethode. Hoe deze methode precies werkt, vindt u in deze infographic.
Nieuws Premies werknemersverzekeringen Publicatiedatum: 16-11-2020
De definitieve premies voor de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen voor 2021 zijn bekendgemaakt. Hierbij horen ook de hoge en lage WW-premie en het maximumpremie- en -bijdrageloon.
Nieuws Premies werknemersverzekeringen Publicatiedatum: 02-09-2020
De gemiddelde premie voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) stijgt in 2021 van 0,76% naar 0,78%. De gemiddelde premie voor de Ziektewet (ZW) gaat met 0,06 procentpunt omhoog naar 0,58%. UWV maakte de gemiddelde premies voor de Werkhervattingskas (Whk) op 1 september bekend.
Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 02-01-2020
Met deze tool berekent u de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Of dit nu voor de onderneming of de werknemer geldt.
Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 30-08-2019
In de loonaangifte moet u onder meer het contractloon en de contracturen invullen. In deze tool ziet u hoe u deze precies kunt berekenen.
Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 06-08-2019
Deze tool biedt u een handig formulier om de benodigde gegevens van de werknemer vast te leggen en aangifte loonheffingen te kunnen doen.
Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 22-07-2019
Wij hebben van een werknemer nog geen burgerservicenummer. Kunnen we in de loonaangifte een fictief nummer gebruiken?
Nieuws Loonadministratie Publicatiedatum: 15-12-2017
Elke organisatie met werknemers heeft ermee te maken: tijdvakken. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een loontijdvak en een aangiftetijdvak en waarom is dat verschil zo belangrijk?
Infographic Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 05-01-2021
Heeft u werknemers in dienst, dan krijgt u natuurlijk te maken met loon. Zij werken immers niet voor niets. Over dit loon moet u loonheffingen inhouden. Deze loonheffingen bestaan uit loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Voor de door u ingehouden en verschuldigde bedragen moet u periodiek aangifte loonheffingen doen. De volgens de aangifte verschuldigde bedragen moet u tegelijkertijd met de aangifte loonheffingen betalen. De periode waarover u aangifte doet en betaling moet plaatsvinden, kan verschillen van per kalendermaand, kalenderkwartaal, halfjaar of jaar.
Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 26-07-2019
Kunnen we ieder aangiftetijdvak een herinnering krijgen voor het indienen en betalen van de loonaangifte?
Nieuws Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 14-11-2016
UWV en de Belastingdienst willen de loonaangifte graag zo snel mogelijk van uw organisatie ontvangen. Op die manier zijn de loongegevens eerder beschikbaar in de polisadministratie, waar veel instanties uit putten.
Nieuws Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 12-01-2021
De Belastingdienst heeft de codes voor de aangifte loonheffingen van 2021 bekendgemaakt. Werkgevers hebben deze codes nodig voor hun loonaangifte om bijzonderheden van een werknemer aan te geven.
Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 03-06-2020
In 2020 vielen de weken zo dat er 53 loonweken in het kalenderjaar zaten. Hoe werkt de verloning via de vierwekentabel in dat geval?
Vraag & Antwoord Premies werknemersverzekeringen Publicatiedatum: 26-07-2019
Wij doen een nabetaling aan een ex-werknemer. Moeten we premies werknemersverzekeringen betalen?
Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 29-06-2020
Er zijn talloze arbeidsrelaties waarvoor in de loonaangifte afwijkende regels of tabellen gelden. In deze checklist vindt u er 23.
Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 22-05-2020
De volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen zijn in Nederland verplicht voor alle werkenden. Sommige willen echter geen gebruik maken van deze verzekeringen vanwege hun levensovertuiging. Deze zogenoemde gemoedsbezwaarden kunnen dan een ontheffing krijgen. Het is belangrijk om te weten hoe u dit verwerkt in de salarisadministratie.
Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 26-06-2020
Sinds de invoering van de elektronische aangifte loonheffingen wordt elke aangifte direct bij binnenkomst gecontroleerd. Dit doet zowel de Belastingdienst als UWV, alleen op andere momenten in het verwerkingsproces. Er vinden diverse soorten controles plaats, waarbij u terugkoppeling krijgt als er iets mis is met de loonaangifte. Alle controles zijn erop gericht om de polisadministratie betrouwbaar en stabiel te houden.
Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 26-06-2020
De Belastingdienst en andere instanties baseren zich voor het bepalen van aangiftes, uitkeringen en toeslagen op de gegevens uit de polisadministratie. Die moeten dus wel in orde zijn. Dat betekent dat u eventuele fouten in de aangifte loonheffingen altijd moet corrigeren, ook als ze voor uw organisatie geen verdere gevolgen hebben. Hoe gaat dat ook alweer in zijn werk voor 2020, 2019 en eerdere jaren?
Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 09-09-2019
Bent u te laat met het indienen van een loonaangifte of bent u te laat met de betaling aan de Belastingdienst, dan is er sprake van verzuim. U kunt dan van de Belastingdienst een verzuimmededeling krijgen. In sommige situaties krijgt uw organisatie zelfs te maken met een naheffingsaanslag of een boete. Wanneer kunt u een naheffingsaanslag op de mat vinden en wat staat u dan eigenlijk precies te wachten?
Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 17-09-2019
Rondom de loonaangifte moet u zich aan de regels houden: u moet op tijd de juiste gegevens aan de Belastingdienst verstrekken, elk tijdvak aangifte doen én de loonheffingen voor de deadline betalen. Houdt u zich niet aan de regels, dan kan uw organisatie u naast een naheffingsaanslag ook flinke boetes krijgen. Die duizenden euro’s houdt u liever in uw zak. Gelukkig strijkt de Belastingdienst soms met een hand over het hart.
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 15-08-2019
Leer met behulp van deze tool hoe uw organisatie een fiscale procedure start.
Tool Handboek Loonheffingen Publicatiedatum: 02-04-2020
De pdf van Handboek Loonheffingen 2020 - uitgave april - bevat de regels voor de loonheffingen in 2020.