4e uitgave Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 online

De Belastingdienst heeft vier nieuwe onderwerpen toegevoegd aan de laatste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019, zoals het onbelast vergoeden van de studiekosten van kinderen van werknemers. Daarnaast zijn er aanpassingen doorgevoerd.

20 februari 2019 | Door redactie

In juli 2018 zette de Belastingdienst de eerste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 al online. Nu is de vierde uitgave verschenen met een aantal aanpassingen en correcties op de vorige uitgave. Ook komt er een aantal nieuwe onderwerpen aan bod, waarvan over één punt de Belastingdienst voor het eerst communiceert.

Nieuwe criteria en tarieven 2019

Al eerder maakte de Belastingdienst de volgende veranderingen per 1 januari 2019 bekend:

Belastingvrije studietoelage kinderen

De Belastingdienst noemt daarnaast drie manieren waarop het onbelast vergoeden van studiekosten van kinderen van werknemers mogelijk zou zijn. Werkgevers kunnen hiervoor een vergoeding aan de werknemer geven en deze als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte (tools) aanwijzen, of ze kunnen een toelage die onder het maximum voor de algemene heffingskorting van € 2.477 direct aan het kind zelf onbelast toekennen. Daarnaast kunnen uitkeringen uit een studiefonds onder bepaalde voorwaarden – genoemd in het Handboek Loonheffingen 2019 (tool) – onbelast worden gedaan.

Maximale uurvergoedingen vrijwilliger

Op een paar punten is de informatie die in de vorige uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 stond ook aangepast. De uitleg over het aanvragen van een woonplaatsverklaring bij de fiscus is verwijderd, omdat een werkgever zelf moet bepalen van welk land de werknemer inwoner is.
De verhoogde maximale uurvergoedingen voor vrijwilligers zijn toegevoegd aan de nieuwsbrief; tot 22 jaar is dat: € 2,75 per uur; voor 22 jaar en ouder: € 5,00 per uur.
De Belastingdienst neemt de informatie uit de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 (pdf) zo spoedig mogelijk op in het Handboek Loonheffingen 2019.