In 2013 pas uniformering loonbegrip

30 maart 2011 | Door redactie

In tegenstelling tot eerdere berichten zal het kabinet het uniform loonbegrip waarschijnlijk pas per 1 januari 2013 invoeren. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft dat aangegeven in een advies aan de Tweede Kamer.

Op dit moment bestaat er nog een verschil tussen het loon voor de loonheffing, het loon voor de heffing van premies voor de werknemersverzekeringen en het loon voor de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Het wetsvoorstel uniform loonbegrip zou dit moeten stroomlijnen en het systeem en het loonstrookje eenvoudiger moeten maken. De staatssecretaris stuurde in eerste instantie aan op invoering van het uniform loonbegrip per 1 januari 2012. Uiteindelijk bleek dit voor de Belastingdienst niet haalbaar te zijn en heeft hij aangegeven dat het verstandiger is om de plannen nog een jaartje uit te stellen.

Fiscaal loon daalt

De fiscus heeft namelijk voor begin 2012 nog het Nieuwe Toeslagen Systeem (NTS) op het programma staan. Met dit nieuwe systeem kan de Belastingdienst alle toeslagen in één systeem bijhouden. Eventuele wijzigingen van het inkomen of de gezinssituatie kan de fiscus dan voor alle toeslagen tegelijk verwerken. Dit zou de toeslagen eenvoudiger moeten maken.
Bij invoering van het uniform loonbegrip zal het fiscale loon waarschijnlijk dalen, doordat de vergoeding voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet vervalt. Deze bijdrage zal de werkgever dan voor zijn rekening nemen. De hoogte van de toeslagen is echter nog gebaseerd op het inkomen van het jaar ervoor, zodat u waarschijnlijk een lagere maandelijkse zorgtoeslag ontvangt. Om grote problemen te voorkomen wil de staatssecretaris de invoering van het uniform loonbegrip daarom met een jaar uitstellen tot 1 januari 2013. Zo kan hij dat jaartje gaan gebruiken voor het bedenken van een geschikte oplossing.