Nadenken over uw boekhouding in de bajes?

6 februari 2013 | Door redactie

Verdient de boekhouding van uw onderneming geen schoonheidsprijs? Dan kunt u hier maar beter iets aan doen. De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen om een onvolledige of onjuiste boekhouding strafbaar te stellen.

Volgens de motie indienaars Lilian Helder (PVV) en Sharon Gesthuizen (SP) is een onjuiste of onvolledige administratie in een faillissement altijd een indicatie van onverantwoord ondernemerschap. Meestal is hier dan ook sprake van fraude. De Tweede Kamer steunt het standpunt en wil dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het ontbreken van een goede boekhouding strafbaar stelt. Er moet dan wel sprake zijn van verwijtbaar of opzettelijk gedrag. De invoering van deze motie moet het frauderen met ondernemingen tegen gaan.

Automatische analyse bij wijzigingen

Justis voert controles uit om misbruik te voorkomen en bestrijden binnen en tussen ondernemingen.  Om deze controles uit te voeren gebruiken zij het ict-systeem RADAR. Dit systeem voert automatisch een analyse uit als er bijvoorbeeld een nieuwe bestuurder toetreedt in een bv. RADAR analyseert welke ondernemingen en personen betrokken zijn bij deze wijziging. Van deze ondernemingen en personen gaat het systeem dan ook na of zij betrokken zijn geweest bij een faillissement of een strafrechtelijk feit op hun naam hebben. Is dit het geval, dan neemt een werknemer van Justis het onderzoek over.