Nieuwe aanbestedingswet per 1 april van kracht

27 februari 2013 | Door redactie

Onlangs is het besluit voor de nieuwe Aanbestedingswet door minister Kamp van Economische Zaken in de Staatscourant gepubliceerd. De nieuwe wet zal dan ook per 1 april 2013 in werking treden. Dat is een paar maanden later dan aanvankelijk verwacht.

In het bericht ‘Nieuwe Aanbestedingswet op komst per 2013’ kon u al lezen dat er per 1 januari 2013 een nieuwe Aanbestedingswet in werking zou treden. Met de komst van de nieuwe Aanbestedingswet kunnen mkb-ondernemingen straks gemakkelijker opdrachten van de overheid binnenhalen. Bovendien wordt voor ondernemingen eenvoudiger en transparanter om mee te dingen naar overheidsopdrachten.

Geen onredelijke eisen meer stellen

Door de invoering van de nieuwe Aanbestedingswet is het voor de overheid straks niet meer mogelijk kleine opdrachten samen te bundelen tot één grote opdracht. Wil de overheid opdrachten toch bundelen, dan moeten zij daar een goede motivatie voor hebben. Ook kan de overheid geen onredelijke omzeteisen meer stellen aan ondernemers. Daarnaast worden de aanbestedingsregels versoepeld. Zo hoeven alleen ondernemers die een aanbesteding winnen, de bewijsstukken aan te leveren. Tenslotte komt er een onafhankelijke commissie waar ondernemers met klachten over aanbestedingen terecht kunnen.