Als een werknemer overlijdt, betaalt de werkgever postuum loon. Dit is niet hetzelfde als de uitkering die de werkgever na overlijden van een werknemer betaalt. Wat is het verschil?
Postuum loon is loon dat de werkgever aan de erven uitbetaalt na het overlijden van een werknemer. Over dit loon hoeft hij geen premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) te betalen en ook geen bijdrage ZVW in te houden. Op postuum loon hoeft de werkgever alleen loonbelasting/premie volksverzekeringen in te houden. De werkgever mag postuum loon in de loonadministratie verwerken alsof het vóór het overlijden aan de werknemer zelf wordt uitbetaald. Op het moment dat u het postume loon uitbetaalt, past u de loonbelastingtabel toe met de kleur die u toegepast zou hebben als u het loon direct vóór het overlijden aan de werknemer zelf zou hebben betaald.
Een andere mogelijkheid is het toerekenen van het loon aan de erfgenamen. Dat moet de werkgever doen volgens de verdeelsleutel die voor de erfenis geldt. Dit brengt echter wel de nodige rompslomp mee voor de salarisadministrateur, want hij moet alle erfgenamen dan in de salarisadministratie opnemen en voor iedere erfgenaam apart een loonstaat maken.
Er is voor de erfgenamen geen verzekerings- of premieplicht voor de werknemersverzekeringen. Als de erfgenamen premieplichtig zijn voor de volksverzekeringen, moet wel bijdrage ZVW berekend worden. Voor erfgenamen die jonger zijn dan de AOW-leeftijd is dat de werkgeversheffing, voor erfgenamen die aan het begin van de maand de AOW-leeftijd al hadden is dat de inhouding van de bijdrage.
Postuum loon is niet hetzelfde als een eenmalige overlijdensuitkering aan de nabestaanden bij het overlijden van een werknemer. Hiervoor geldt dat de uitkering onbelast kan plaatsvinden, zolang hij niet hoger is dan drie maandsalarissen. Bij het overlijden van een werknemer heeft de onderneming in principe de verplichting om een overlijdensuitkering (tool) van één maandsalaris te betalen.