Trendonderzoek in het salarisvak

Wat zijn de ontwikkelingen in het vak van salarisadministrateur? Dat wil het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) graag weten. Daarom houdt de stichting – voor het vijfde jaar alweer – een onafhankelijk onderzoek naar de trends in de functie van de payrollprofessional.

22 juni 2020 | Door redactie

Het vak van salarisadministrateur blijft zich ontwikkelen. Uitvoerende taken worden voor salarisadministrateurs steeds minder een dagtaak, terwijl adviseren een steeds grotere rol gaat spelen. De belangrijkste reden voor die ontwikkeling is automatisering. Tegelijkertijd veranderen de fiscale en arbeidsrechtelijke wet- en regelgeving rond de salarisadministratie voortdurend. Voor werkgevers is de salarisadministrateur dan ook een onmisbare bron van informatie.

Vragen over regelingen rondom coronacrisis

Het doel van het NIRPA is om het vakgebied van de payrollprofessional meer erkenning en herkenning te geven. Het Trendonderzoek salarisprofessionals is één van de manieren om het inzicht te vergroten. Dit onderzoek levert informatie op over de ontwikkelingen binnen het vakgebied, de functie van de payrollprofessional en over de kennis en vaardigheden van de doelgroep. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Performa en Berenschot. Dit jaar zijn een aantal vragen over de regelingen rondom de coronacrisis toegevoegd.   

Voor iedere salarisprofessional

Iedereen die werkzaam is in het salarisvak kan het onderzoek invullen. Dit gebeurt volledig anoniem en de ingevulde gegevens worden uitsluitend voor het onderzoek gebruikt. Aan het eind van het onderzoek kunnen respondenten aangeven dat ze in september het onderzoeksrapport (digitaal) willen ontvangen. Het trendonderzoek staat open tot 1 juli 2020. Het aantal vragen is dit jaar minder dan de vorige edities van het onderzoek.