Uitstel WKR tot 1 januari 2015

13 maart 2013 | Door redactie

De verplichte overstap op de werkkostenregeling (WKR) is met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2015. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën onlangs bekendgemaakt. Het uitstel is niet alleen een opluchting voor de ondernemingen die nog geen voorbereidingen hebben getroffen om over te stappen op de WKR. Ook het ministerie van Financiën krijgt er extra tijd door om de regeling te stroomlijnen.

De WKR werd in 2009 met veel bombarie aangekondigd. Het zou de loonaangifte eenvoudiger maken door de wildgroei aan regelingen voor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers grotendeels te elimineren. In de praktijk blijkt de WKR echter helemaal niet zo eenvoudig. Overstappen op de WKR vergt vaak een lange en kostbare voorbereiding. Dat blijkt onder andere uit het feit dat nog maar 20% van de ondernemingen in Nederland de regeling toepast.

Keuze tussen WKR en oude regels

Het uitstel hing overigens al in de lucht, zoals u kon lezen in het bericht ‘Definitieve invoering WKR toch nog uitgesteld?’ Nu is dat uitstel dus definitief. In ieder geval tot 1 januari 2015 kunt u kiezen of u bij de loonaangifte de WKR of de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen toepast. In de tussentijd gaat de staatssecretaris proberen de WKR aantrekkelijker te maken.

Internetconsultatie administratieve knelpunten

Daarnaast wil Weekers kijken of hij enkele administratieve knelpunten voor het MKB kan wegnemen. Eén van die knelpunten is het feit dat veel kleine ondernemingen per kwartaal BTW-aangifte doen, maar iedere maand loonaangifte moeten doen. Als u zelf goede suggesties heeft om knelpunten weg te nemen, kunt u binnenkort meedoen met een speciale internetconsultatie van de overheid over dit onderwerp.