Vergoeding van winterbanden is niet verplicht!

12 december 2014 | Door redactie

In de financiële administratie moet u er rekening mee houden dat u de kosten voor de winterbanden niet hoeft te vergoeden. Dit is alleen anders als u afwijkende afspraken heeft gemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat 32% van de automobilisten winterbanden plaatst. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. In een aantal landen van de Europese Unie zijn winterbanden wel verplicht. Sommige werknemers plaatsen winterbanden omdat zij in deze landen werkbezoeken moeten afleggen. Anderen willen ook in eigen land meer grip op bevroren en gladde weggedeelten.

Winterbanden zijn geen normale autokosten

Naar verwachting zullen er in 2014 1,1 miljoen winterbanden aangeschaft worden, ook voor auto’s van de zaak. U bent niet verplicht om de kosten voor die winterbanden te betalen. Winterbanden vallen namelijk niet onder de normale autokosten waar de werkgever voor opdraait bij de auto van de zaak, zoals kosten voor brandstof, parkeren en onderhoud. De bestuurder van de auto is zelf verantwoordelijk voor veilige rijomstandigheden. Met winterbanden vermindert de kans dat de werknemer met de auto van de zaak bij een aanrijding schade of letsel oploopt. In zo’n geval draait uw onderneming op voor de reparatiekosten van de leaseauto en de loondoorbetaling van de werknemer bij arbeidsongeschiktheid. En dat zal waarschijnlijk een veel grotere kostenpost zijn dan een set winterbanden!

Afspraken uit het leasecontract moet u nakomen

Soms zijn er in het leasecontract of tussen de werkgever en werknemer afspraken gemaakt over de vergoeding van winterbanden van de auto van de zaak. In dat geval moet u zich natuurlijk aan die afspraken houden.