Vijf redenen voor het tekort aan salarisadministrateurs

16 oktober 2024 | Door redactie

Bedrijven hebben gemiddeld 1 salarisadministrateur per 1000 werknemers. Door het huidige tekort aan salarisadministrateurs is het echter moeilijk om extra mensen te vinden. Waar komt dit tekort vandaan?

Het hebben van één salarisadministrateur lijkt misschien voldoende, maar het brengt allerlei risico’s mee. Die ene salarisadministrateur staat onder hoge werkdruk en de hele loonadministratie rust op de schouders van één persoon. Als die persoon uitvalt, weet niemand hoe de payroll werd uitgevoerd. Toch is het lastig om extra (of nieuwe) expertise te vinden, want volgens Simon Kornblum, Director bij Visma YouServe, zijn er vijf redenen aan te wijzen voor het tekort aan salarisadministrateurs.

Vergrijzing van de beroepsgroep

Het tekort komt ten eerste door vergrijzing. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2021 de beroepsgroep voor 36,2% uit 45-tot-55-jarigen bestond en voor 28,1% uit professionals tussen de 55 en 65 jaar. Bovendien daalt de instroom van jonge salarisadministrateurs.

Constante veranderingen en concurrentie

Ten tweede is voor salarisadministratie veel specifieke kennis nodig, bijvoorbeeld over wet- en regelgeving, en verandert deze kennis voortdurend. Een salarisadministrateur is nooit uitgeleerd. Dit kan een pluspunt zijn voor liefhebbers het vak, maar kan ook afschrikwekkend werken.
Ook zijn salarisadministrateurs meestal sterren in boekhouding en financieel management, waardoor ze gewild zijn in andere sectoren en functies. Dit vergroot het risico op uitstroom in de salarissector, waardoor de tekorten groter worden.
Daarnaast werken salarisadministrateurs steeds meer met nieuwe software en moeten ze omgaan met automatisering en AI. De professionals die zich hier niet aan kunnen of willen aanpassen, kiezen mogelijk voor een andere carrière.

Zzp of interimbasis

Als laatste kiezen salarisadministrateurs steeds vaker om bijvoorbeeld op interimbasis of als zzp’er te werken. In 2015 had van de 20.000 salarisadministrateurs 83,4% een vast contract en was 0,8% zzp’er. In 2021 waren er nog 19.000 payroll-professionals, waarvan 75,6% een vast contract had en 2,4% zzp’er was. Ook kiezen steeds meer salarisadministrateurs voor een flexibele arbeidsrelatie in plaats van een vast contract.

Bijlagen bij dit bericht