WKR volgend jaar toch nog niet verplicht?

11 februari 2013 | Door redactie

Het ziet ernaar uit dat de werkkostenregeling (WKR) volgend jaar toch nog niet verplicht wordt voor alle ondernemingen. Bronnen rond het ministerie van Financiën hebben aangegeven dat staatssecretaris Weekers eerst een aantal knelpunten in de regeling wil repareren.

De werkkostenregeling is al sinds 1 januari 2011 de wettelijke regeling voor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Daarbij is echter afgesproken dat het – tot en met 2013 – is toegestaan voor ondernemingen om de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen nog even te blijven hanteren. Per 1 januari 2014 zou iedere werkgever definitief aan de WKR moeten geloven.

Overgangsregeling langer van kracht

Waarschijnlijk blijft deze overgangsregeling toch nog langer van kracht. De werkkostenregeling kent namelijk nog een aantal knelpunten – onder meer door de komst van het uniform loonbegrip – en die moeten eerst worden opgelost.

Oude en nieuwe regime bestaan naast elkaar

Daarnaast zijn werkgevers niet erg enthousiast over de werkkostenregeling, zoals ook al uit de evaluaties van het ministerie van Financiën is gebleken. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen het oude en het nieuwe regime graag voor onbepaalde tijd naast elkaar laten bestaan. Zo kan iedere onderneming de keuze maken die voor haar het beste uitpakt.