Een werknemer die uit dienst treedt, brengt een hoop administratieve verplichtingen met zich mee. Deze toolbox leidt u van het schriftelijk bevestigen van de uitdiensttreding via de eventuele ontslagvergoeding naar de eindafrekening en de praktische bijkomstigheden.
Alle aandachtspunten van de administratie bij uitdiensttreding
Het einde van het dienstverband van een werknemer heeft heel wat voeten in de aarde. De arbeidsovereenkomst moet allereerst rechtsgeldig eindigen en vervolgens moet het vertrek van de werknemer administratief worden verwerkt. Hierbij speelt de arbeidsrechtelijke kant een rol, maar komen ook allerlei praktische en financiële zaken om de hoek kijken. Deze toolbox geeft u de handvatten om het einde van een dienstverband goed te kunnen afhandelen.
Tool Ontslag Publicatiedatum: 13-09-2021
Bevestig de opzegging van de arbeidsovereenkomst in de proeftijd aan de werknemer met deze maatwerkbrief.
Tool Arbeidsrecht Publicatiedatum: 05-05-2022
Gebruik deze maatwerkbrief om tijdig een arbeidsovereenkomst aan te zeggen en te verlengen.
Tool Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 13-09-2021
Bevestig het intreden van een ontbindende voorwaarde uit de arbeidsovereenkomst met deze maatwerkbrief.
Tool AOW Publicatiedatum: 21-10-2019
Bevestig de opzegging van de arbeidsovereenkomst aan uw werknemer. Hulp nodig? Gebruik dan deze voorbeeldbrief.
Tool Ontslag met wederzijds goedvinden Publicatiedatum: 02-10-2020
Met deze modelbrief informeert u de medewerker over alle zaken die met het einde van zijn dienstverband samenhangen.
Tool Ontslag met wederzijds goedvinden Publicatiedatum: 21-10-2019
Schrijf in enkele minuten een nette bevestigingsbrief voor een prettige afwikkeling van het dienstverband.
Tool Ontslag Publicatiedatum: 01-05-2020
Laat schriftelijk aan uw werknemers weten dat een ontslagvergunning om bedrijfseconomische reden is aangevraagd
Tool Ontslag Publicatiedatum: 21-10-2019
Als een werknemer twee jaar ziek is, kunt u de arbeidsovereenkomst beëindigen. Afspraken daarover kunt u vastleggen middels deze modelbrief.
Tool Ontslag Publicatiedatum: 13-09-2021
Bevestig de ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de rechter aan de werknemer met deze maatwerkbrief.
Tool Ontslag op staande voet Publicatiedatum: 04-01-2021
Dit voorbeeld van een ontslagbrief hoeft u alleen maar in te vullen om een ontslag op staande voet te bevestigen.
Tool Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 09-12-2021
Apparatuur die uw werknemer niet meer nodig heeft voor het werk, moet hij inleveren. Anders moet uw organisatie de restwaarde afrekenen.
Infographic Vakantiedagen Publicatiedatum: 04-07-2022
Een werknemer die uit dienst gaat, zal bijna nooit precies de vakantiedagen hebben opgenomen die hij tot de datum van uitdiensttreding opbouwt. Hoe werkt het afrekenen van vakantiedagen?
Verdiepingsartikel Pensioen via de werkgever Publicatiedatum: 17-06-2019
Als een werknemer uit dienst treedt, zijn er verschillende zaken die u moet afhandelen. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde die werkgevers hierbij soms over het hoofd zien, terwijl het zeer belangrijk is om dit goed te regelen. Denk aan de afmelding bij de pensioenuitvoerder, het informeren over mogelijk verlies van aanspraken en de mogelijkheid van vrijwillige voortzetting.
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 24-02-2022
Als een werknemer een auto van de zaak krijgt en deze ook privé mag gebruiken, geldt dit privégebruik als loon in natura. De auto van de zaak is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat betekent dat u de werknemer het gebruik van de auto niet zomaar kunt ontzeggen. In dit verdiepingsartikel leest u de regels rond bijzondere situaties én de administratieve handelingen die hierbij komen kijken.
Toolbox Transitievergoeding Publicatiedatum: 07-01-2022
Werknemers die onvrijwillig uit dienst gaan, hebben recht op een transitievergoeding van hun werkgever. De hoogte van die vergoeding hangt af van het salaris van de werknemer en hoe lang de werknemer in dienst is geweest. Dit kan werkgevers een hoop geld kosten! In deze toolbox staat alles wat zij moeten weten over de transitievergoeding.
Nieuws Ontslag Publicatiedatum: 17-09-2021
Bij de beëindiging van een arbeidsovereenkomst zal een werknemer vaak een vergoeding meekrijgen. Dit hoeft geen transitievergoeding te zijn. Er zijn meer vergoedingen waar werkgevers mogelijk mee te maken krijgen.
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 25-08-2021
Over loon uit vroegere dienstbetrekking, zoals een ontslag- of transitievergoeding wordt geen arbeidskorting verrekend. Onlangs stond een werknemer voor de rechter die daarom probeerde aan te tonen dat de som geld die hij had ontvangen loon uit tegenwoordige dienstbetrekking was.
Vraag & Antwoord Ontslag Publicatiedatum: 22-07-2019
We moeten over de ontslagvergoeding die we aan een werknemer gaan uitkeren werkgeversheffing Zorgverzekeringswet betalen. Hoe bereken ik dat?
Nieuws Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 23-01-2023
Sinds 1 januari 2023 is de grens voor de pseudo-eindheffing excessieve vertrekvergoeding gestegen naar € 612.000. Werkgevers betalen over het deel van een vertrekvergoeding dat boven dit bedrag uitkomt maar liefst 75% extra aan pseudo-eindheffing.
Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 07-07-2022
Als een werknemer uit dienst treedt, krijgt u met allerlei arbeidsrechtelijke zaken te maken, zoals het correct beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Voor u als salarisadministrateur is de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband echter minstens zo belangrijk. En bij die eindafrekening komt heel wat meer kijken dan alleen de uitbetaling van het loon waar de vertrekkende werknemer nog recht op heeft.
Tool Ontslag Publicatiedatum: 19-10-2020
Deze tool biedt een overzicht van de punten die aan bod (kunnen) komen bij het maken van een eindafrekening.
Vraag & Antwoord Studiekosten Publicatiedatum: 15-08-2022
Klopt het dat wij studiekosten niet op het reguliere maandloon van de werknemer mogen inhouden, maar wel op zijn afrekening bij uitdiensttreding?
Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 22-05-2020
Als een werknemer van uw onderneming komt te overlijden, is dat een bijzonder verdrietige situatie. Hoewel u hoopt dat u er nooit mee te maken zult krijgen, is het wel goed om te weten hoe u in zo’n situatie bekwaam kunt optreden. En daarbij is niet alleen de administratieve (salaris)afhandeling belangrijk. Het is ook goed om stil te staan bij de organisatorische zaken rondom het overlijden van een werknemer.
Tool Ontslag Publicatiedatum: 06-08-2019
Welke praktische zaken moet u regelen als een werknemer vertrekt? In deze tool leest u alles wat bij deze situatie aan bod komt.
Nieuws Projectmanagement Publicatiedatum: 01-11-2017
Het is niet leuk als een werknemer uit dienst treedt, maar de werkgever kan zijn vertrek aangrijpen voor een exitgesprek. Als zo’n gesprek goed wordt gevoerd, levert dat waardevolle informatie op over de verbeterpunten van een team, afdeling of zelfs de hele organisatie.
Tool Ontslag Publicatiedatum: 28-12-2021
Met deze gesprekshandleiding voert u succesvolle exitgesprekken, zodat u de redenen hoort en weet hoe u personeelsverloop kunt voorkomen.
Tool Ontslag Publicatiedatum: 21-10-2019
Zorg ervoor dat uw getuigschrift bij einde dienstbetrekking aan de minimale eisen voldoet. Deze tool kan u hierbij helpen.
Vraag & Antwoord Loonadministratie Publicatiedatum: 06-01-2023
Van werknemers moeten we van allerlei documenten in de administratie bewaren. Moeten we die ook nog bewaren als ze eenmaal uit dienst zijn?
Tool Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum: 17-03-2023
Zorg dat uw bedrijfsinformatie veilig blijft bij het vertrek van een werknemer.
E-training 8 modules
Of het nu gaat om het niet verlengen van een tijdelijk dienstverband, om het einde van de samenwerking met wederzijds goedvinden, een ontslagvergunning via UWV of een ontbindingsverzoek via de kantonrechter: linksom of rechtsom komt ontslag altijd op uw pad. En dan kunt u niet m de bijbehorende regels heen. Deze e-training biedt u het complete plaatje rond de uitdiensttreding van een medewerker. Het is daarmee een waardevolle hulp om goed uit elkaar te gaan.