Nieuwe beslagvrije voet loonbeslag per 2018

20 september 2016 | Door redactie

De nieuwe rekenmethode voor de beslagvrije voet bij loonbeslag gaat in per 2018. Vanaf die datum houden werknemers met schulden dus een ander bedrag over als er beslag gelegd wordt op hun loon.

Hoewel het eigenlijk de bedoeling was om de nieuwe rekenmethode voor de beslagvrije voet bij loonbeslag in te voeren per 1 januari 2017, staat in de Rijksbegroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2017 dat de invoeringsdatum opgeschoven wordt naar 1 januari 2018. De extra tijd heeft de regering nodig om de wijzigingen aan de beslagvrije voet (tool) goed te kunnen implementeren.

Voor werknemer wordt het eenvoudiger

Door de nieuwe rekenmethode hoeft de werknemer met schulden (tools) niet langer zelf gegevens aan te leveren als er beslag gelegd wordt op zijn loon. Dat moet nu nog wel. Werknemers doen dit vaak niet of niet op de juiste manier, waardoor hun beslagvrije voet te laag vastgesteld wordt. Volgens regeldrukwaakhond Actal is de nieuwe rekenmethode wel beter, maar nog steeds veel te ingewikkeld.

Download de Miljoenennota 2017 en het Belastingplan 2017 direct op Rendement.nl, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.