Zitten u en uw collega’s ook in geldnood?

22 november 2012 | Door redactie

Heel wat organisaties hebben te maken met medewerkers die in financieel noodweer verkeren. Volgens de laatste cijfers is dit zelfs bij vier op de vijf bedrijven het geval. Niet alleen heel vervelend voor de medewerkers in kwestie, maar ook voor de organisatie. Die kan op den duur namelijk ook de financiële gevolgen merken.

Het Nibud en Divosa hebben bekendgemaakt dat 80% van de Nederlandse organisaties te kampen heeft met medewerkers in geldnood. De signalen steken op allerlei manieren de kop op. Zo krijgen managers steeds vaker een verzoek om voorschot op het salaris. Als medewerkers betalingsachterstanden hebben, ligt loonbeslag op de loer. Ook het ziekteverzuim neemt toe door geldproblemen, omdat medewerkers zich niet kunnen concentreren en stress ervaren. En fraude en diefstal op het werk zijn natuurlijk wel heel duidelijke indicatoren dat er financieel iets goed mis zit.

Verschillende redenen voor financiële problemen bij werknemers

Dit alles doet uw organisatie weinig goeds. Uiteraard roept geen enkele medewerker vol trots ‘Ik kom niet rond!’, dus het kan geen kwaad om goed op de signalen te letten. De belangrijkste reden voor geldnood blijkt trouwens een verandering in de relationele sfeer te zijn, zoals een scheiding. Maar er zijn ook genoeg medewerkers die op te grote voet leven of er een rommelige administratie op nahouden.